e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το εργαστήρι «Η ιστορία τής γραφής» παρακολούθησαν οι μαθητές τής Α΄1 τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης στη βιβλιοθήκη τού Ιδρύματος Ευγενίδου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2018.
Το εργαστήρι  ταξίδεψε τους μαθητές πίσω στον χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής. Τα παιδιά ακολούθησαν τη διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες μέχρι την ανακάλυψη τής σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά τής Αιγύπτου, τη γέννηση τού ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση τής τυπογραφίας και, τέλος, τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι, τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers). Με την ευκαιρία αυτή έγραψαν σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο, σε περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή. Έμαθαν πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και έγραψαν με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!
Επίσης, στο εργαστήριο τεχνολογίας τού Ιδρύματος Ευγενίδου (UTECH) οι μαθητές έμαθαν εισαγωγικές έννοιες τού Arduino και τού προγραμματισμού του. Εξοικειώθηκαν με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρειάζεται κάποιος για μια πειραματική κατασκευή και έτσι έφτιαξαν το πρώτο τους κύκλωμα. Μια άλλη ομάδα μαθητών έμαθαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τού κινουμένου σχεδίου και εξοικειώθηκαν περισσότερο με την τεχνική τού stop motion. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια δική τους μικρή ταινία με θέμα τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως τις αναζητούν οι επιστήμονες.