e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 δεκαοκτώ μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning, στο πλαίσιο τού οποίου υλοποίησαν ποικίλες δράσεις και μελέτησαν το θέμα με τίτλο «Touring the Modern Magna Grecia».

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετείχαν τα εξής σχολεία: από την Ελλάδα το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας και το Πειραματικό Γυμνάσιο τού Πανεπιστημίου Πάτρας, και από την Κάτω Ιταλία το Liceo Scientifico Statale “G. Berto” και το I.S.I.S.S. “G. B. Novelli”.


Υπεύθυνη τού ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning στο Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης είναι η καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας κ. Αθηνά Γκαρμπολά, η οποία μαζί με την Ιταλίδα συνεργάτιδα Maria Lorenza Campanella από το σχολείο Liceo Scientifico Statale “G. Berto” είναι ιδρύτριες τού έργου “Touring the Modern Magna Grecia”.

Σην παιδαγωγική ομάδα τού Σχολείου συμμετείχαν εφέτος η Διευθύντρια κ. Ευδοκία Γιαννικοπούλου
(φιλόλογος), η καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας κ. Ιωάννα Παπαδήμα, η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Αρχοντία Σαββιδάκη και δεκαοκτώ μαθητές τής Γ΄ τάξης.

Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων με τηλεδιασκέψεις επικοινώνησαν μεταξύ τους και εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικές εργασίες, στα Αγγλικά, για τον πολιτισμό τής Μεγάλης Ελλάδας.
Μέσα από το θέμα που μελέτησαν οι μαθητές κατανόησαν τη διαχρονική παρουσία τού Ελληνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, γνώρισαν τις σημαντικές προσωπικότητες και τα επιτεύγματα των κατοίκων της, παλαιοτέρων και σύγχρονων, και συνειδητοποίησαν τη συμβολή τού ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στην επιστήμη και στην τέχνη, αλλά και στο ανθρωπιστικό πνεύμα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι μαθητές τού Σχολείου, επίσης, πήραν συνέντευξη και παρακολούθησαν ομιλία τού καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη για τον αρχαίο ελληνικό αποικισμό, την ιστορία των αποικιών και την προσφορά τής Μεγάλης Ελλάδας στον πολιτισμό.

Δημιούργησαν, επίσης, ένα ντοκιμαντέρ με περιήγηση στη σημερινή Καμπανία και Καλαβρία και ένα κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο για τις αποικίες τής Μεγάλης Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος 28 μαθητές τού ιταλικού σχολείου Liceo Scientifico Statale “G. Berto” από την Καλαβρία τής Νότιας Ιταλίας, μαζί με τη διευθύντρια τού σχολείου τους κ. Caterina Calabrese, την υπεύθυνη τού προγράμματος κ. Maria Lorenza Campanella και την καθηγήτρια κ. Loredana Anania επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2019.

Οι Ιταλοι μαθητές φιλοξενήθηκαν για μια ημέρα από τούς μαθητές τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, οι οποίοι τους ξεναγήσαν στους χώρους και στις εγκαταστάσεις, στις τάξεις και τα εργαστήρια τού Σχολείου, προκειμένου να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο διδασκαλίας, τους ενημέρωσαν για το θέατρο -  αρχαιολογικό χώρο Ικάριον Αττικής που έχουν υιοθετήσει και τους προσέφεραν το φυλλάδιο «Ικάριον: Οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο στον Διόνυσο Αττικής». 

Τα παιδιά και των δύο σχολείων παρουσίασαν, επίσης, μέσω οπτικοακουστικού υλικού τον πολιτισμό και τις ομορφιές τής χώρας τους, τραγούδησαν μαζί γκρεκάνικα και χόρεψαν συρτό και χασάπικο.

Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων φιλοξενίας και γεύμα με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που παρέθεσε το Β΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης.

Την επόμενη ημέρα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο τής Ακρόπολης και στον ιερό βράχο τής Ακρόπολης. Περιηγήθηκαν στον ωραίο πεζόδρομο τής Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατέληξαν σε παραδοσιακό εστιατόριο στην Πλάκα για μεσημεριανό.

Οι Ιταλοί φίλοι αναχώρησαν με πλούσιες εμπειρίες και τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα αναμένοντας στην Κάτω Ιταλία την επίσκεψη των μαθητών Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.