e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η επέτειος των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση αποτελεί για το Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης αφορμή για συνεχή τροφοδότηση των μαθητών με γνώσεις τόσο σχετικά με τον ξεσηκωμό τού γένους όσο και με τη συγκρότηση τού νεοελληνικού κράτους. Παράλληλα, αυτός ο επετειακός εορτασμός γίνεται συχνά αφετηρία για προβληματισμό και συζήτηση εκπαιδευτικών και μαθητών σχετικά με τη σημασία και το νόημα αυτών των ιστορικών γεγονότων στην εποχή μας.

Στο πλαίσιο αυτής τής στοχευμένης προσπάθειας εντάσσεται και η εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021. Οι μαθητές όλων των τμημάτων τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου παρακολούθησαν διαδικτυακά πολυμεσική παρουσίαση με θέμα «Η παιδεία στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας και η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας 6 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους». Την παρουσίαση επιμελήθηκε και πραγματοποίησε η φιλόλογος κ. Μαριλένα Καραμπατέα από την Υπηρεσία Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Η κ. Καραμπατέα με τον εύληπτο λόγο της και μέσα από χάρτεςπίνακες ζωγραφικήςγκραβούρες εποχής και αποσπάσματα ιστορικών ντοκιμαντέρ διέτρεξε όλη την περίοδο τής Τουρκοκρατίας, από το 1453 μέχρι τις αρχές τού 19ου αι.

Παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να παραμείνει άσβεστη η σπίθα τής γνώσης, η ενδυνάμωση τής οποίας οδήγησε τελικά στον φωτισμό τού Γένους, καθοριστικό παράγοντα και αιτία για τον ξεσηκωμό του.

Κατά την παρουσίαση έγινε λόγος για τη διαδικασία τής μάθησης και για τα είδη των σχολείων σε όλες τις περιοχές όπου υπήρχε Ελληνισμός, μέσα από χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως στη Ζαγορά, στις Μηλιές, στη Σμύρνη, τη Χίο κ.α. Προβλήθηκαν φωτεινές μορφές δασκάλων, όπως είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, διανοουμένων και λογίων, όπως ήταν οι Ιώσηπος Μοισιόδαξ, Δημήτριος Καταρτζής, Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής κ.ά., με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδέες τους και στη σημασία τού έργου τους.

Τέλος η κ. Καραμπατέα παρουσίασε στα παιδιά την ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας αμέσως μετά από την ίδρυση τού ελληνικού κράτους, τα ιδρυτικά μέλη της, που υπήρξαν Φιλικοί, αγωνιστές τού 1821, πρωθυπουργοί και πανεπιστημιακοί, το εκπαιδευτικό έργο που προσέφερε στην ελληνική κοινωνία, τα σχολεία που ίδρυσε σε πολλές περιοχές τού ελληνισμού και την ιστορική διαδρομή της μέχρι σήμερα.

Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι μαθητές για το θέμα, κάτι που εκδηλώθηκε με τις παρεμβάσεις που έκαναν και τις ερωτήσεις που έθεσαν κατά τη διάρκεια τής διαδικτυακής συνάντησης.

Η ίδια δράση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2021 για τους μαθητές των Α΄ και Γ΄ τάξεων τού Σχολείου.