e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




«Αγαπημένα μας παιδιά, Ο κόσμος διψά για τις ιδέες σας, τα όνειρά σας και τη δύναμή σας. Ας είναι η ζωή σας ζωή αισθητική, ζωή προσφοράς, ζωή αγάπης. Καλό σας ταξίδι». Με αυτά τα θερμά λόγια ο Διευθυντής τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης κ. Ιωάννης Βακαλόπουλος αποχαιρέτησε τους μαθητές τής Γ΄ τάξης κατά την αποφοίτησή τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, στις 10.00 το πρωί, σε ανοικτό χώρο τού Σχολείου, με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας λόγω τού κορωνοϊού. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Διευθυντής ανέτρεξε στο μαθητικό παρελθόν αλλά και στη δύσκολη σχολική χρονιά τής πανδημίας, που κράτησε τους μαθητές μακριά από τις σχολικές αίθουσες. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος τού δεκαπενταμελούς συμβουλίου τού Σχολείου Περικλής Ταμπάκος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις αναμνήσεις του από τη σχολική ζωή όσο και στη σημαντική προσφορά τού Σχολείου και των καθηγητών προς τους μαθητές. Ακολούθηαε η αντιπρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Μαρία Καρποδίνη, η οποία ευχαρίστησε το Σχολείο και τους καθηγητές για την προσφορά τους στους μαθητές και ευχήθηκε στα παιδιά να επιτύχουν τους στόχους τους και να μη ξεχνούν όσα σημαντικά αποκόμισαν από τη φοίτησή τους στα Αρσάκεια Σχολεία.

Τέλος, οι απόφοιτοι παρέλαβαν το απολυτήριό τους και το αναμνηστικό τους δώρο: οι απόφοιτοι τού Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού τη "Μικρή Ιστορία τής Λογοτεχνίας" τού John Sutherland, οι απόφοιτοι τού Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τη "Μικρή Ιστορία τού Κόσμου" τού Ernst Hans Gombrich και οι απόφοιτοι τού Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής τη "Μικρή Ιστορία τής Οικονομικής Επιστήμης" τού Niall Kishtainy.
Το Σχολείο εύχεται σε όλους τους αποφοίτους καλή πορεία στη ζωή τους με υγεία και πολλές επιτυχίες!

Ακολουθεί όλη η ομιλία του Διευθυντή κ. Ιω. Βακαλόπουλου:
"11 Σεπτεμβρίου 2007
Εκείνη η αθωότητα φαντάζει πια πολύ μακρινή. Τα πρώτα τραγούδια, τα πρώτα βιβλία, το παιχνίδι είναι ανάμνηση. Η απόσταση από τον κόσμο των μεγάλων δεν μπορούσε να μετρηθεί. Τα χρόνια μπροστά σας ατέλειωτα. Όπως και η χαρά.
Η αθωότητα άλλαζε ένδυμα, συχνά προτού απουσιάσει αδικαιολόγητα. Ο χρόνος κυλούσε και η σκέψη ωρίμαζε, μαζί με τον στοχασμό, ίσως και με την αυτεπίγνωση. Και κάποια μέρα η εφηβεία ήταν δεδομένη και ο προσωπικός κόσμος απροσπέλαστος. Και τότε ίσως άρχισε να αχνοφαίνεται ο προορισμός.
11 Σεπτεμβρίου 2019
Ο μήνας ξεκίνησε όπως κάθε Σεπτέμβρης 17 χρόνων. Οι σκέψεις συχνά νικούσαν το γέλιο και η περισυλλογή εκτόπισε το καλοκαίρι. Η μέρα μίκρυνε και έπαψε να χαμογελά. Ο χειμώνας πλησίαζε απαιτώντας από τις αποφάσεις να αποκτήσουν περίγραμμα.
Ώρες ατέλειωτες πάνω στα βιβλία. Σκέψεις μαύρες και αδιέξοδες εναλλάσσονταν με μια επιθετική αισιοδοξία. Ο ύπνος ήταν λιγοστός, αλλά η ψυχή σας ζωογονούσε το όραμα.
Ο ανήφορος δεν ήταν εύκολος για όλους. Όσο πιο καθαρή η ματιά, τόσο μικρότερα τα εμπόδια. Τα λόγια των μεγάλων συνήθως ανίσχυρα μπροστά στο χάος τής αγωνίας. Οι δάσκαλοι στο πλάι σας, απαιτητικοί αλλά και εμψυχωτές. Ο αγώνας σας άξιος και αδιάκοπος.
11 Μαρτίου 2020
Οι αίθουσες σιώπησαν. Ο καθένας σας ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι. Προς το παρελθόν, προς το μέλλον, προς το όνειρο. Ο χρόνος άφθονος και ακίνητος. Θρυμματισμένος, χωρίς σημεία αναφοράς. Πιεστική η απορία για την απρόσμενη ανατροπή.
Η πρόκληση μεγάλη. Ο καθένας σας έπρεπε να ανασυνταχθεί, να συνεχίσει τον ανηφορικό μονόδρομο, να μη χάσει τον προορισμό μέσα στα σύννεφα τής αγωνίας και τής αβεβαιότητας.
Webex. Κοινωνική αποστασιοποίηση. Τα μικρόφωνα κλειστά. Τα προσωπικά δεδομένα υπεράνω όλων. Διαμοιρασμός οθόνης. Απουσία βλέμματος. Οι κάμερες κλειστές. Τα σχόλια λιγοστά. Η φωνή τού δασκάλου παραμορφωμένη. Αδυναμία σύνδεσης. Σιωπές και απουσίες.
Έπρεπε να επανεκκινήσουμε όλοι. Ήταν χρέος προς τον εαυτό μας και προς το παρελθόν μας αλλά και απαίτηση τού μέλλοντος. Και παλέψαμε χωρίς δισταγμό για να χρωματίσουμε το όραμα.
Και μετά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με αποστάσεις. Αλλά με την ίδια αγωνία. Η κορύφωση τής διαδρομής αλλά και η απομυθοποίηση μιας δοκιμασίας που ποτέ δεν έκρινε τη ζωή, αλλά μας φέρνει πάντα πιο κοντά στην ειλικρίνεια και το γνώθι σαυτόν.
Αγαπημένα μας παιδιά,
Ακόμα κι αν η απόσταση αλλοίωσε κάπως τη ματιά σας και κράτησε την ψυχή σας μακριά από τους φίλους και την αγκαλιά τού Σχολείου, δείξτε θάρρος. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων είναι προπάντων πρόκληση για τον Άνθρωπο. Διδαχθήκατε το θαύμα τού Ανθρώπου στον κόσμο. Και αυτός ο κόσμος σάς καλεί να συνεχίσετε. Το προσωπικό σας θαύμα θα είναι ένας φθόγγος στο ανθρώπινο αφήγημα, που συνεχίζεται αιώνες τώρα και αλλάζει συνεχώς ύφος και στίξη.
Αγαπημένα μας παιδιά,
Ο κόσμος διψά για τις ιδέες σας, τα όνειρά σας και τη δύναμή σας. Ας είναι η ζωή σας ζωή αισθητική, ζωή προσφοράς, ζωή αγάπης. Καλό σας ταξίδι."