e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κάθε χρόνο περίπου 15.000 μαθητές λυκείου από 60 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από το 225 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα τής περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα τής Φυσικής Σωματιδίων, στο πλαίσιο τής δράσης International Masterclasses (πατήστε εδώ).


Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους τής βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα τής Φυσικής Σωματιδίων.

Στο τέλος τής ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.

Το Α΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, όπως κάθε χρόνο, υπέβαλε αίτημα συμμετοχής και επιλέχθηκε να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνειόπολη Ζωγράφου, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα, με πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (άλλα σχολεία συμμετείχαν μόνο διαδικτυακά).

Με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις τους στη Φυσική κατά το τρέχον σχολικό έτος έγινε επιλογή και στη συνέχεια κλήρωση, και οι μαθητές οι οποίοι επιλέχθηκαν, στην κύρια και στην αναπληρωματική ομάδα, ήταν αλφαβητικά οι ακόλουθοι:

Κύρια Ομάδα: Αναστασίου Γεώργιος, Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, Ζέππος Ιωάννης, Σεφτελή Ευγενία και Σιδέρη Ελένη.
Αναπληρωματική Ομάδα: Παπασιλέκα Αναστασία, Πουνέντης Σταύρος, Σκαρή Ειρήνη-Μαρία

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 09:00, με τρεις βασικές διαλέξεις, στην Αίθουσα Τελετών, στο ισόγειο τού Κτηρίου Διοίκησης.

Μετά τη μεσημεριανή διακοπή, άρχισε η ερευνητική εργασία στο Διατμηματικό PCLab στο Κτήριο τού Κεντρικού Υπολογιστή.
Αρχικά παρουσιάστηκε το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται, ακολούθησε ένα δίωρο ερευνητικής εργασίας και η εκδήλωση συμπληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και τη συζήτηση μεταξύ των μαθητών.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών μας ήταν έκδηλος, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε κάθε χρόνο, όταν οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βιώνουν για μία ημέρα τη γόνιμη περιέργεια και τη χαρά των ερευνητών τής Φυσικής Επιστήμης.

Τους μαθητές συνόδευσε η φυσικός κ. Ελένη Παυλίδου, η οποία και παρέμεινε μαζί τους μέχρι και το πέρας τής ημερίδας.

Πληροφορίες για την εκδήλωση καθώς και το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.