Print

Από τις 3 έως 7 Οκτωβρίου 2019 τρεις μαθήτριες τής Β΄ τάξης, οι Κανελλοπούλου Ειρήνη, Μαργαρίτη Μαρία και Μπέλλου Αικατερίνη και μια συνοδός καθηγήτρια η κ. Μαργαρίτα Μεταξά τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου ΛυκείουΕκάλης συμμετείχαν στην εκδήλωση 100IAU-NASE " the Power of the Sun", τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυσή τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU*).

Κατά τη διάρκεια τού εορτασμού πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες δράσεις παγκοσμίως με τον σύντομο τίτλο IAU100 και κεντρικό θέμα «Ας ενωθούμε όλοι για να ανακαλύψουμε το Σύμπαν».

Οι δραστηριότητες για το 2019 είχαν σκοπό να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν την τόνωση τού παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την Αστρονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το Astronomy Network for School Education (NASE) τής IAU προσκάλεσε μαθητές να συμμετάσχουν στο  "100 Years under the same sky: The Power of the Sun and how to measure it ", στις 5 Οκτωβρίου 2019, στην πόλη Alcoy στην Ισπανία.

Μια παγκόσμια πλατφόρμα έφερε κοντά 12 χώρες τού κόσμου (Argentina, Iran, Italia, USA, Andorra, Tunisia, Greece, Romania and Spain, Senegal, China and France) με ομάδες που αποτελούνταν από έναν καθηγητή και 3 μαθητές, οι οποίοι συζήτησαν με το κοινό ένα αστρονομικό πείραμα και τα αποτελέσματά του .

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από τις συμμετέχουσες ομάδες σε 4 συγκεκριμένα σημεία τής ισπανικής πόλης Alcoi, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους Ισπανούς συμμαθητές τους που συμμετείχαν, αλλά και περαστικό κόσμο, τουρίστες κ.λπ.

Στο πλαίσιο  αυτής τής εκδήλωσης οι μαθητές, που συμμετείχαν, εξηγούσαν στους ακροατές και τους ενθάρρυναν να συμμετάσχουν στο πείραμα με διασκεδαστικό τρόπο!