Print

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ο εορτασμός τής εθνικής επετείου τής 25ης Μαρτίου στο Β΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής και η Υποδιευθύντρια τού Σχολείου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση των γεγονότων της Επανάστασης, εμπλουτισμένη με οπτικοακουστικό υλικό.

Στόχος τής παρουσίασης αυτής ήταν η ένταξη των παιδιών στο ιστορικό πλαίσιο, η όσο το δυνατόν πληρέστερη προσέγγιση των γεγονότων, η κατανόηση των συνθηκών μέσα στις οποίες εκτυλίχθηκαν αυτά και η ανάδειξη τού ιδεολογικού οπλισμού των Αγωνιστών.

Απώτερος στόχος υπήρξε και ο προβληματισμός όλων μας για το νόημα που μπορούμε να προσδώσουμε στον εφετινό, ιδιαίτερο εορτασμό των 200 χρόνων.

Ακολούθησε προβολή βίντεο στο οποίο ομάδα μαθητών τής Β΄ τάξης διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα τού Ι. Μακρυγιάννη.
Έμφαση δόθηκε όχι μόνο στον ηρωισμό, την αυτοθυσία και τον πατριωτισμό των πρωταγωνιστών, αλλά και στις σκοτεινές πλευρές τους...
Τέλος, αναδείχθηκε μέσα από τα γραπτά τού Στρατηγού Μακρυγιάννη η υπέρτατη αξία τής ομοψυχίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Αναγνώσματα από τα Απομνημονεύματα τού Μακρυγιάννη στο παρακάτω βίντεο:

 

Η εορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, που για πρώτη φορά ερμηνεύτηκε στην ελληνική νοηματική, από εφήβους τής Σχολής Κωφών και Βαρηκόων τής Θεσσαλονίκης (πατήστε εδώ).

Ολοκληρώνοντας καθηγητές και μαθητές μοιράστηκαν κάποιες σκέψεις με αφορμή όσα παρακολούθησαν,  εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους συναδέλφους και τα παιδιά, που εργάστηκαν κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτός ο εορτασμός, και αντάλλαξαν ευχές.

Κρατάμε στο μυαλό και στην καρδιά μας όσα ακούσαμε από τους μαθητές μας:

"Το σχολείο παραμένει ζωντανό ακόμα και από απόσταση. Προσφέρει γνώσεις, αλλά και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, ανθρώπινη επικοινωνία, διάλογο και ανάπτυξη κριτικής ματιάς."

"Η ελευθερία δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη. Αποτελεί στόχο και προϋποθέτει ασταμάτητο αγώνα."
Σας ευχαριστούμε!