Print

H εφετινή σχολική χρονιά στιγματίστηκε από την πανδημία Covid 19 και δυστυχώς αρκετές από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στο Β΄Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Η δραστηριότητα όμως που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει να κάνει με την παρασκευή Πρόσφορου από  τους μαθητές στο πλαίσιο τού μαθήματος των Θρησκευτικών τής Α΄ τάξης πραγματοποιήθηκε και εφέτος παρόλες τις δυσκολίες, μετά την επάνοδό των μαθητών στο Σχολείο.

Έτσι, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, κατά την πρώτη διδακτική ώρα, έλαβε χώρα αυτή η όμορφη δραστηριότητα με τους μαθητές τού Α΄2 τμήματος, και με τη βοήθεια τής καθηγήτριας κ. Ανέστη, οι οποίοι τήρησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω τής πανδημίας.

Η δραστηριότητα έγινε σε εξωτερικό χώρο, φορώντας μάσκες και γάντια.

Εκεί, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε ετοιμασθεί από το εργατοτεχνικό προσωπικό τού Σχολείου, οι μαθητές ζύμωσαν Πρόσφορο με αναπιασμένο προζύμι, καθώς και ατομικά ψωμάκια τα οποία και γεύτηκαν μετά το ψήσιμό τους.

Το ζυμωμένο Πρόσφορο και τα ατομικά ψωμάκια ψήθηκαν στο Νηπιαγωγείο Εκάλης που με μεγάλη προθυμία και αγάπη παραχώρησε η Διευθύντρια τού Νηπιαγωγείου κ. Κατερίνα Ζαγκανά.

Στους μαθητές είχε γίνει σχετική προετοιμασία για τον συμβολισμό τού Πρόσφορου, πώς και πότε χρησιμοποιείται, καθώς και για τα σκεύη που χρειάζονται.

Με τη σωματική προσπάθεια που κατέβαλαν για το ζύμωμα, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τον κόπο που απαιτείται για να γίνει κάτι τόσο απλό, αλλά συγχρόνως και τόσο σημαντικό για τη ζωή τής Εκκλησίας και ιδιαιτέρως για το κορυφαίο μυστήριο τής Θείας Ευχαριστίας.

Οι μαθητές χάρηκαν με την καρδιά τους τη δραστηριότητα αυτή που τους έδωσε τη δυνατότητα να βγουν από την τάξη, να συμμετάσχουν βιωματικά, να εργασθούν ομαδικά, να δημιουργήσουν με τα χέρια τους, να δουν το προζύμι, να μυρίσουν ζυμωτό ψωμί, να το γευθούν και κυρίως να το προσφέρουν όπως αναφέρει και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης στο ποίημά του "Το ψωμί":

«θυσία των ταπεινών στη θεία την καλοσύνη,
σημαδεμένο ανάμεσα με του σταυρού τη βούλα,
καλοπλασμένο πρόσφορο, τής εκκλησιάς μεράδι»

Το Πρόσφορο μαζί με τα ονόματα των μαθητών και των οικείων τους δόθηκε στην εκκλησία τού Αγίου Δημητρίου Δροσιάς για να προσκομισθεί στη Θεία Λειτουργία.