Print

Κατά την περίοδο επαναλειτουργίας τής διά ζώσης εκπαίδευσης υλοποιήθηκε στο  Β΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάληςπρόγραμμα τού εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας (Ε.Κ.Π.Α., Τμήμα Ψυχολογίας), με τίτλο «Επιλέγω τις διαδρομές μου γιατί... υπάρχει λόγος».


Στόχος τού προγράμματος ήταν η ενεργοποίηση των ψυχοκοινωνικών προστατευτικών παραγόντων που προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων σε περιόδους κρίσης.
Οι καθηγητές αξιοποίησαν το προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό και οι μαθητές δούλεψαν σε πρώτο στάδιο ομαδοσυνεργατικά.
Στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν τις «διαδρομές», οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τις αρνητικές σκέψεις και να κοιτάξουν με αισιοδοξία το μέλλον, ακόμη και όταν βρίσκονται σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως η πανδημία.
Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και στη συζήτηση που ακολούθησε, την 1η Ιουνίου 2021, εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έφεραν παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής των βηματισμών σε αυτές τις διαδρομές.
Τέλος, αναγνώρισαν πως τα συγκεκριμένα βήματα αποτελούν έναν πολύτιμο χάρτη, που τους εξασφαλίζει την πιο ασφαλή πορεία προς την ενεργοποίηση τής σκέψης και την εξεύρεση λύσεων όταν η καθημερινότητα γύρω τους αλλάζει με τρόπο απρόβλεπτο.
Διότι, όπως αναφέρεται και στην αφίσα τού προγράμματος η οποία αναρτήθηκε στις αίθουσες, «Υπάρχει λόγος: είμαστε εδώ, έχουμε λόγο, άποψη, ιδέες, στόχους και όνειρα, έχουμε ένα μέλλον που μας περιμένει... ».
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές των Α΄ και  Β΄ τάξεων και υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς κ. Ανδροβιτσανέα, Ανέστη, Ηλιού, Κακαβελάκη, Λυμπέρη, Σταματέλλου και Χριστοδουλοπούλου.