e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Στέγη Πολιτισμού «Λυρικός Μικρός Πλανήτης» επισκέφθηκαν τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η πρώτη μας γνωριμία» και τής ενότητας «Η πόλη μου».
Φτάνοντας στον ευφάνταστο και πολυμορφικό χώρο τής Στέγης τα παιδιά αρχικά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το νερό και η Θεσσαλονίκη», όπου μέσα από το παιχνίδι γνώρισαν, εν συντομία, όχι μόνο όλη την ιστορία τής πόλης, αλλά και την πορεία τής ύδρευσής της από την εποχή τού Κάσσανδρου μέχρι σήμερα.
Με εικονογραφικό υλικό, ηλεκτρονική προβολή και βιωματικές δραστηριότητες έμαθαν σημαντικές τεχνικές πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για την ύδρευση τής πόλης και την εξέλιξή της.
Στη συνέχεια, ένα τεράστιο χαρτόνι απλώθηκε μπροστά τους, το οποίο έμελλε να γίνει ένα «σχέδιο πόλης». Τα παιδιά κλήθηκαν να σχεδιάσουν τα χαρακτηριστικά και γεωγραφικά στοιχεία τής Θεσσαλονίκης, να ζωγραφίσουν σπίτια και να τοποθετήσουν τις εικόνες που σχετίζονταν με τη ιστορία και την ύδρευση στα κατάλληλα σημεία.
Στο δεύτερο μέρος τού προγράμματος τα νήπια και τα προνήπια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το νερό ως ύλη. Γνώρισαν και συνέθεσαν τον κύκλο τού νερού, έμαθαν πώς μπορούν να προστατεύουν το νερό τού πλανήτη από τη μόλυνση και από τα επικίνδυνα απορρυπαντικά και χημικά, μαγεύτηκαν από πρωτότυπα πειράματα που βασίζονταν σε κάποιες ιδιότητες τού νερού, και στο τέλος διασκέδασαν με χαρούμενα νερό-παιχνίδια με μπαλόνια!