e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η πρώτη μας γνωριμία» και τής ενότητα «Η πόλη μου», την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 τα παιδιά τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μια ακόμη εκπαιδευτική εξόρμηση στην πόλη τους.
Με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό τού πολιούχου τής πόλης Αγίου Δημητρίου, νωρίς το πρωί τα νήπια και τα προνήπια επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και έφτασαν στον ιερό ναό τού Αγίου Δημητρίου, όπου παρακολούθησαν τη εορταστική δοξολογία και μετέλαβαν.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό τού ναού, παρατηρώντας τα τμήματά του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Εντόπισαν χαρακτηριστικά σημεία από τις διάφορες εποχές, ανάμεσα στις καταστροφές και τις επισκευές που έχει υποστεί ο ναός, και παρατήρησαν τις αγιογραφίες, τις ιστορικές τοιχογραφίες και τα περίφημα ψηφιδωτά. Κατεβαίνοντας στην κρύπτη τού ναού, περιηγήθηκαν στους χώρους όπου ο Άγιος φυλακίστηκε και μαρτύρησε και είδαν το σημείο από όπου κάθε χρόνο, ανήμερα τής γιορτής του, αναβλύζει το μύρο τού Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου.
Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφθηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και περιηγήθηκαν στην επετειακή έκθεση «1917-2017, 100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά τής Θεσσαλονίκης. Η ευκαιρία που δεν χάθηκε…». Σε έναν χώρο με πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό και μέσα από μια ιστορία-παραμύθι, ειδικά προσαρμοσμένα στην προσχολική ηλικία, τα νήπια και τα προνήπια «έζησαν» όλο το ιστορικό τής πυρκαγιάς και των γεγονότων, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τής πόλης αντιμετώπισαν τη φωτιά και την καταστροφή και στη συνέχεια σχεδίασαν και έχτισαν από την αρχή τα ¾ τής πόλης που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.
Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με την μετάβαση στα κάστρα τής Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά απόλαυσαν τον φθινοπωρινό ήλιο, προγευματίζοντας δίπλα στα τείχη. Περπάτησαν και είδαν από κοντά τα τμήματα των τειχών που σώζονται μέχρι σήμερα, περιεργάστηκαν τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα και θαύμασαν τις πολεμίστρες, τις πύλες και το μέγεθός τους. Έφτασαν στον Πύργο τού Τριγωνίου, τον ορεινό κυλινδρικό «αδερφό» πύργο τού παραθαλάσσιου Λευκού, από όπου θαύμασαν την πανοραμική θέα τής πόλης και εντόπισαν μνημεία, κτήρια και μέρη που ήδη ξέρουν.