e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Η πρώτη μας γνωριμία» και της ενότητας «Η εθνική επέτειος», την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 οι μικροί μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Μέσα στο Μουσείο τα νήπια και τα προνήπια περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στις μόνιμες συλλογές που σχετίζονται με την εθνική επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου, τα γεγονότα τού πολέμου τού 1940-1941 αλλά και την απελευθέρωση τής Θεσσαλονίκης το 1912. Θαύμασαν πληθώρα από εκθέματα, όπως σπάνια κειμήλια, εντυπωσιακά διοράματα, ιστορικά κείμενα και εικόνες. Γνώρισαν, μέσα από την έκθεση με προσωπικά και επαγγελματικά αντικείμενα και αναμνηστικά, τη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια που τραγουδούσε για την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της. Εντυπωσιάστηκαν στην έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την περιήγηση των παιδιών στις πλούσιες γκαλερί ταγμάτων αριστείας, στρατιωτικών μεταλλίων, όπλων και ξιφών.
Στη συνέχεια, οι μαθητές απόλαυσαν στην αίθουσα προβολών το μαγικό θέαμα μιας στερεοσκοπικής ταινίας 3D με τίτλο «Πέρα από τους ουρανούς». Φορώντας τα ειδικά γυαλιά παρακολούθησαν και με δελεαστικό τρόπο έμαθαν την ιστορία και την εξέλιξη τής πολιτικής και τής πολεμικής αεροπλοΐας, από τον Ίκαρο μέχρι τα ταξίδια στο διάστημα.
Η επίσκεψη εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα τού Μουσείου. Τα παιδιά με τη βοήθεια τής εμψυχώτριας μουσειοπαιδαγωγού έπαιξαν εκπαιδευτικά ομαδικά παιχνίδια, δοκιμάζοντας τις ιστορικές γνώσεις τους και ενδυναμώνοντας το αίσθημα τής ειρήνης και τής αγάπης.
Οι θετικές εντυπώσεις και ο ενθουσιασμός των παιδιών εκφράστηκε με την αφιέρωση τού αγαπημένου τους ιστορικού τραγουδιού για τη Θεσσαλονίκη, που συγκίνησε τον Διευθυντή τού Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Συνταγματάρχη κ. Π. Τζηρίδη, αλλά και τους ξεναγούς, τους φορείς και κάθε επισκέπτη τού Μουσείου που βρέθηκε στον χώρο εκείνη τη στιγμή.
Βγαίνοντας από το κτήριο τού Μουσείου, τα παιδιά θαύμασαν τη συλλογή οχημάτων, αρμάτων και όπλων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτίθενται στον αύλειο χώρο του, ενώ οι τολμηροί είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν και σε κάποια από αυτά.