Print
Και αυτή τη σχολική χρονιά τα νήπια και τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το σημαντικότερο ετήσιο γεγονός γύρω από το βιβλίο για την πόλη.
Οι μικροί μαθητές προσκλήθηκαν τιμητικά από τις εκδόσεις «Διάπλους» να συμμετάσχουν στη διαδραστική παρουσίαση τού βιβλίου τής Ανθής Βαφειάδη «Ένα στραγάλι πήρε τον κατήφορο…. και σώζει το περιβάλλον», το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις 17:00, στο Περίπτερο 14.
Τις προηγούμενες εβδομάδες τα παιδιά στην τάξη διάβασαν το βιβλίο, τραγούδησαν και χόρεψαν με τα τραγούδια του, δραματοποίησαν την ιστορία του, ζωγράφισαν τους ήρωες και αποτύπωσαν τις δικές τους σκέψεις.
Την ημέρα πριν από την παρουσίαση, με την ευκαιρία μιας άλλης εκπαιδευτικής επίσκεψης στον χώρο τής ΔΕΘ, περιηγήθηκαν στα περίπτερα τής Έκθεσης Βιβλίουξεφύλλισαν νέα βιβλία, εντόπισαν γνωστά και αγαπημένα και επισκέφθηκαν το τμήμα Γαλλοφωνίας, στην οποία ήταν αφιερωμένη η εφετινή διοργάνωση τής Έκθεσης. Τέλος αναζήτησαν -και φυσικά εντόπισαν- το τμήμα των εκδόσεων «Διάπλους». Εκεί συστήθηκαν στις υπεύθυνες και είχαν την πρώτη τους γνωριμία και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συγγραφέα κ. Α. Βαφειάδη.
Το Σάββατο, στην παρουσίαση, τα παιδιά κλήθηκαν από τον εμψυχωτή κ. Γιάννη Θεοδώρου να συμμετάσχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια, καλώντας μάλιστα και τους γονείς να εμπλακούν και να τα συναγωνιστούν. Στη συνέχεια η συγγραφέας κ. Βαφειάδη και οι αφηγητές τού βιβλίου κ. Γρηγόρης Βαλτινός και Μέμος Μπεγνής με τις φωνές τους και με την κατάλληλη μουσική απέδωσαν μια παραστατική αφήγηση τού παραμυθιού. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε από τη συμμετοχή των νηπίων και των προνηπίων, τα οποία τραγούδησαν και δραματοποίησαν όλα τα τραγούδια τού παραμυθιού.
Παιδιά, αφηγητές και γονείς απόλαυσαν την εμπειρία τόσο από τη συμμετοχή τους στη βιβλιοπαρουσίαση όσο και γενικά από την επίσκεψή τους σε μια Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, καθώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την αγάπη των παιδιών για το βιβλίο. Τέλος το θέμα τού βιβλίου επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να συνδέσουν τη συγκεκριμένη δράση με το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν εφέτος με τίτλο «Η Γη και εγώ».