e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούν εφέτος οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης και τού μαθήματος τής Ιστορίας, τα παιδιά επισκέφθηκαν το Γαλεριανό συγκρότημα (Ροτόντα, Αψίδα Γαλερίου, Ανάκτορο Γαλερίου), την αρχαία Αγορά και τον Λευκό Πύργο την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν το συγκρότημα τής αρχαίας Αγοράς που αποτελούσε το διοικητικό κέντρο τής Θεσσαλονίκης στα αυτοκρατορικά χρόνια. Στη συνέχεια μετέβησαν στη Ροτόντα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ναός αφιερωμένος στον Δία και στη συνέχεια λειτούργησε ως χριστιανική εκκλησία και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά που σώζονται έως σήμερα, ενώ στην περίοδο τής οθωμανικής κυριαρχίας μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Επίσης, τα παιδιά είδαν από κοντά τη θριαμβευτική αψίδα τού Γαλερίου και τα ανάγλυφα που τη διακοσμούν καθώς και το βασιλικό ανάκτορο.
Τέλος, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από μέσα τον Λευκό Πύργο, το σύμβολο τής πόλης τους, και ξεναγήθηκαν στη μόνιμη νέα έκθεση, από το 2008, που αναφέρεται στην ιστορία τής Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Με τη βοήθεια αναπαραστάσεων και σχεδίων των μνημείων οι μαθητές αντιλήφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο την αυθεντική εικόνα όλων των μνημείων.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι δάσκαλοι κ. Ειρήνη Λογοθέτη, Ευθυμία Παπαδάκη και Βασίλειος Ραπτόπουλος.