e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τού Ομίλου Χορωδίας τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2017, στο 4ο Χορωδιακό Εργαστήρι και Συνάντηση Χορωδιών με τίτλο "Τραγουδώντας με τα φτερά τής Νίκης" που πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη.
Σε αυτό το διάστημα μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε βιωματικά σεμινάρια και δούλεψαν πάνω στην ερμηνεία συγκεκριμένων προεπιλεγμένων έργων συνθετών κυρίως τής ρομαντικής εποχής, όπως Schubert, Pergolesi, Mendelssohn, Schumann, καθώς και ένα δημοτικό τής Σαμοθράκης. Οι μεταφράσεις των παραπάνω έργων στην ελληνική γλώσσα έγιναν από τον κ. Αντώνη Κοντογεωργίου ειδικά για το συγκεκριμένο εργαστήρι. Ο κ. Κοντογεωργίου, καταξιωμένος μαέστρος και για πολλά χρόνια διευθυντής τής χορωδίας τής ΕΡΤ, με πλούσια εμπειρία και αξιόλογο έργο στο χορωδιακό τραγούδι, καθοδήγησε και ενέπνευσε μοναδικά μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες.
Το χορωδιακό φεστιβάλ αποτέλεσε μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, πρωτότυπη για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, που προσέφερε πολλαπλά οφέλη στα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το Εργαστήρι και στη Συνάντηση Χορωδιών, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τα παιδιά είχαν τη χαρά να ακούσουν άλλες χορωδίες, να προβληματιστούν θετικά, να συνεργαστούν με άλλα παιδιά και να δουλέψουν όλα μαζί για ένα κοινό μουσικό στόχο, για μια κοινή μουσική ερμηνεία
Εκτός από τη χορωδία τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν επίσης η Χορωδία τής Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης καθώς και η Νεανική Χορωδία τού Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου, μαζί με την Παιδική και Νεανική Χορωδία Σαμοθράκης, υπό τη διεύθυνση τής Γιώτας Τηγανούρια.
Το Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σαμοθράκης μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης "Αρμονίας Γένεσις", ενώ την επιστημονική εποπτεία είχε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.