e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας και των επετείων τής 28ης Οκτωβρίου και τής απελευθέρωσης τής Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (26 Οκτωβρίου 1912), τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 οι μαθητές Στ΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ξεναγήθηκαν στους χώρους του, παρατήρησαν τις συλλογές του και ήρθαν σε επαφή με τα κειμήλια που ανασυνθέτουν τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία τής Ελλάδας. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο συνάντησαν κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι τού ελληνικού στρατού.
Η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς, στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλλαγή». Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενσάρκωσαν ρόλους και ήρθαν αντιμέτωπα με ποικίλες καταστάσεις που σκοπό είχαν να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν βιωματικά και να αναδείξουν την αξία μιας αντιρατσιστικής εκπαίδευσης που προάγει την παγκόσμια ειρήνη. Έλαβαν μέρος σε ένα πρόγραμμα μη τυπικής μάθησης, που επικεντρώθηκε στην προώθηση τού σεβασμού τού άλλου, τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τής αλληλεγγύης και τής κριτικής ανθρωπιστικής στάσης.