e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με τριπλή αφορμή, οι μαθητές τής περιβαλλοντικής ομάδας τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης μαζί με τους μαθητές τής ομάδας δράσης κατά της βίας και τού σχολικού εκφοβισμού οργάνωσαν μια εκδήλωση διαφορετική. Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, στο θέατρο των Σχολείων, παρουσίασαν τις σκέψεις που αναδύθηκαν από την εμπλοκή τους με ένα λουλούδι, τον κρόκο. Έτσι λοιπόν τη διαδρομή αυτής τής εκδήλωσης σηματοδότησαν τέσσερεις λέξεις «κρόκος/μνήμη/λουλούδι/άστρο» και τρεις αφορμές:
αφορμή 1η: η επέτειος τής 15ης Μαρτίου, μιας ημέρας μνήμης για τους χιλιάδες Εβραίους Θεσσαλονικείς που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα
αφορμή 2η: η 6η Μαρτίου, ημέρα κατά τής βίας στον σχολικό χώρο
αφορμή 3η: το περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τον μοναδικό κρόκο Κοζάνης, ένα φυτό που αναπάντεχα έδειξε στα παιδιά διαφορετικά μονοπάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα λουλούδια τού κρόκου, με το κίτρινο χρώμα και το αστεροειδές σχήμα τους, έγιναν σύμβολο μνήμης των ναζιστικών διώξεων των Εβραίων. Καθώς ανθίζουν κάθε άνοιξη, θυμίζουν όλους εκείνους τους αθώους -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Στο πρώτο μέρος τής παρουσίασής τους με τίτλο «Κρόκος: η χρυσή καλλιέργεια», οι μαθητές μίλησαν για τις ιδιότητες και την καλλιέργεια τού κρόκου και συνειρμικά πέρασαν στην εικόνα τού κίτρινου άστρου, που λειτούργησε ως σύμβολο διάκρισης, διώξεων και βίας. Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Η αλληγορική σημασία τού κρόκου», αναζήτησαν μέσα από μαρτυρίες και εικόνες τις διαδρομές τής παράλογης βίας και διατύπωσαν με τη δική τους φωνή τη θέλησή τους να μετατρέψουν την ιστορική μνήμη σε συνειδητή γνώση. Οι κίτρινοι κρόκοι, εξήγησαν, που φυτεύτηκαν σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην αυλή τού Αρσακείου, αποτελούν ζωντανή υπενθύμιση τού χαμού των Εβραίων συμπολιτών τους και προκαλούν διαρκώς σε ενεργητική και συνειδητή άρνηση τής βίας, που στις μέρες μας μοιάζει να κερδίζει ξανά έδαφος.
Κεντρική προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν η ιστορικός κ. Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σήμερα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Η κ. Καβάλα σκιαγράφησε το ιστορικό πλαίσιο τής ζοφερής ανάδυσης τού ναζισμού στην Ευρώπη και τής γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες τού εκτοπισμού των Εβραίων συμπολιτών μας. Ακολούθησε συζήτηση, με τους μαθητές να θέτουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, τόσο για το τι συνέβη εκείνα τα δύσκολα χρόνια όσο και για το πώς θα αποτραπεί η αναβίωση τού εφιάλτη στις μέρες μας.
Η συγκίνηση, τα μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης συνέπλευσαν με το ιστορικό ενδιαφέρον, τη δίψα για γνώση και έτσι ο κρόκος, λουλούδι ανθισμένο και σύμβολο μαζί, εμποδίζει τη λήθη και αποτρέπει τα λάθη.

Δείτε το άρθρο στο ιστολόγιο τού Γυμνασίου