e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο τού προγράμματος «Στη Σκιά ενός Στελέχους», που υλοποιεί η Γ΄ τάξη τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το τμήμα Γ΄1 πραγματοποίησε επίσκεψη στο i-bank store τής Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους.
Εκεί τους μαθητές υποδέχθηκε η κ. Κατερίνα Μήτια, υπεύθυνη καταστήματος και διευθύντρια Ηλεκτρονικών και Εναλλακτικών Δικτύων, η οποία τους έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση για τα τμήματα μιας τράπεζας και τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δεξιότητες και τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί σε μια τράπεζα ή σε συναφή επιχείρηση και έκλεισε την παρουσίασή της αναλύοντας τη δραστηριότητα τού συγκεκριμένου καταστήματος και τις προοπτικές ανάπτυξής του.
Κατόπιν, οι μαθητές διατύπωσαν τις απορίες τους και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.
Στη συνέχεια οι μαθητές τού Γ΄1 επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία».
Εκεί τους υποδέχθηκε ο κ. Ιωάννης Σαραφίδης, διευθυντής τού καταστήματος, και συνομίλησε για λίγο μαζί τους για τα ενδιαφέροντα τους σχετικά με τα βιβλία.
Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Ραμφόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων και πολιτιστικών δράσεων τού καταστήματος, ανέλαβε να ξεναγήσει τους μαθητές και να συζητήσει εκτενέστερα μαζί τους.
Ανέλυσε το αντικείμενο δραστηριότητας τού βιβλιοπωλείου ως εμπορικής επιχείρησης αλλά παράλληλα και ως πολυχώρου, που, πέρα από τις πωλήσεις βιβλίων, πρέπει να ανταποκρίνεται και σε άλλες ανάγκες τού κοινού, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων, οργανώσεις εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, λογοτεχνικές βραδιές κ.ά.
Ο κ. Ραμφόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο ως "σύντροφο και συνταξιδιώτη τής ζωής", τονίζοντας πόσο εύκολα ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει για αυτόν που το διαβάζει ένα παράθυρο στον κόσμο, να οξύνει τη σκέψη του, να τον βάλει στη θέση τού άλλου και να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τα συναισθήματα του από άλλη οπτική.
Υπογράμμισε,τέλος, τη συμμετοχή των νέων σήμερα στις Λέσχες Ανάγνωσης και στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής.
Η συζήτηση έκλεισε με έντονο προβληματισμό για τον ρόλο του βιβλίου στο προσεχές μέλλον, καθώς το διαδίκτυο λειτουργεί καταλυτικά, ενώ έγινε και σύγκριση τής μεταφοράς έργων τής λογοτεχνίας στον κινηματογράφο με την πρωτότυπη δημιουργία.
Τους μαθητές συνόδευσαν η συντονίστρια τού προγράμματος κ. Πιλωνά Αναστασία και οι καθηγήτριες κ. Δανιηλίδου Χρύσα και Καρασσάβα Σοφία.