e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου το Γ΄1 τμήμα τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε συζήτηση σχετικά με την ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη ζωή στην πόλη μας κατά τη διάρκειά του.
Η παρουσίαση έγινε γύρω από μια μακέτα μετώπου μάχης στον ισόγειο χώρο, όπου φιλοξενείται και έκθεση φωτογραφιών τής ίδιας περιόδου. Η συζήτηση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς συνέπεσε με τη διδασκαλία τού σχετικού κεφαλαίου στο μάθημα τής Ιστορίας. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα τής βιβλιοθήκης τού κέντρου σχετικά με τη χρησιμότητα και τις μεθόδους τής ιστορικής επιστήμης.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την περιοδική έκθεση με θέμα «το αρχαίο DNA». Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστεύσεις, τη διατροφή, τις ασθένειες, την κληρονομικότητα, τις μεταλλάξεις και το μακρινό παρελθόν, που αντλεί η σύγχρονη επιστήμη, μελετώντας το DNA ανθρώπων αλλά και άλλων οργανισμών που έρχονται στο φως από την αρχαιολογική έρευνα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συνεργασία διαφορετικών ερευνητικών πεδίων, προκειμένου να διαλευκανθούν διάφορα επιστημονικά ζητήματα.