e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής «Ομάδας κατά της βίας, των διακρίσεων και τού σχολικού εκφοβισμού» τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τις δράσεις τους την Παρασκευή 22 Απριλίου στο αμφιθέατρο τού Γυμνασίου. Η Ομάδα δραστηριοποιείται για δεύτερη χρονιά με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Τότα Οικονόμου, Νάνσυ Πιλωνά και Χαρά Τασιούλα.
Σε μια εποχή που τα περιστατικά βίας και αποκλεισμού των μαθητών συνεχώς πολλαπλασιάζονται και ο ρατσισμός γεννά μορφές βίας, όπως είναι ο εκφοβισμός και η ξενοφοβία, στόχος τού προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών τής ομάδας και κατόπιν ολόκληρης τής σχολικής κοινότητας σε θέματα σχολικού εκφοβισμού. Τα μέλη τής ομάδας αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση τής ειρηνικής συμβίωσης των μαθητών τού Σχολείου και μεριμνούν για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας ή εκφοβισμού, παρεμβαίνοντας τα ίδια στην επίλυση των διαφορών ή ζητώντας και τη συνδρομή, όταν χρειάζεται, των υπευθύνων καθηγητριών.
Αρχικά, μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα παρουσίασαν τις δράσεις τις οποίες ανέλαβαν κατά τη διάρκεια τής σχολικής χρονιάς και εξέφρασαν τις εντυπώσεις και τις απόψεις τους για την εμπειρία τους αυτή. Ακολούθησε δρώμενο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.
Στη συνέχεια, ομάδα μαθητών τής Α΄ Λυκείου μίλησε για την επίσκεψή τους σε στρατόπεδο προσφύγων στη Γερμανία και για τις εμπειρίες που αποκόμισαν σχετικά με τα προβλήματα των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων με θέμα τον ρατσισμό και μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, έναν θρυλικό καλλιτέχνη και αγωνιστή τής ελευθερίας, τής δημοκρατίας και τής κοινωνικής ισότητας. Ο Κωνσταντίνος Παυλίδης, μαθητής της Α΄ τάξης, έπαιξε στο πιάνο το έργο τού Θεοδωράκη «Μέρα Μαγιού» και η χορωδία τραγούδησε απόσπασμα από τον «Ζορμπά».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση τού προγράμματος «Αξιοποιώντας τον καλύτερο μου εαυτό, μια θετική αντιμετώπιση θυμού και βίας μέσα από την πρακτική τής συγχώρησης». Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές τής Γ΄2 τάξης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Wisconsin Madison και είχε στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τη θετική πλευρά τού εαυτού τους και να καταπολεμήσουν το άγχος, την ανασφάλεια και τη μοναξιά τής εφηβείας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Αρσακείου Γυμνασίου, καθώς και αρκετοί καθηγητές.