Print
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Χίλια μύρια κύματα... Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη», που φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καλαμαριά και παρουσιάζει σχέδια τού σκιτσογράφου Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου) από το βιβλίο του το «Αϊβαλί», ένα graphic novel.
Το “Αϊβαλί” είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε με την τεχνική τού σκίτσου και τού κόμικς για το Αϊβαλί τού χθες και τού σήμερα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τού Αντώνη Νικολόπουλου, μικρασιατικής καταγωγής, ο οποίος υπογράφει ως Soloup. «Χρονοκάψουλα» αποκαλεί ο ίδιος ο Soloup το Αϊβαλί, καθώς τα σπίτια, τα σοκάκια και ο περιβάλλων χώρος δεν υπέστη τις αλλοιώσεις των υπόλοιπων παραλιακών πόλεων τής Μικράς Ασίας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα οδοιπορικό στο Αϊβαλί, μέσα από τα μάτια τού καλλιτέχνη, σε συνδυασμό με το έργο και τις αναμνήσεις τριών Ελλήνων λογοτεχνών, τού Φώτη Κόντογλου, τού Ηλία Βενέζη, τής Αγάπης Βενέζη-Μολυβιάτη και τού Τούρκου Αχμέτ Γιορουλμάζ.
Με τη βοήθεια δύο εθελοντών τού Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και τής υπεύθυνης ιστορικού κ. Ελένης Ιωαννίδου, οι μαθητές ανακάλεσαν στη μνήμη τους τις ιστορικές τους γνώσεις και προβληματίστηκαν πάνω στο ζήτημα τού πολέμου, τής προσφυγιάς και τής ανταλλαγής πληθυσμών.