e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ενθουσιώδης και απόλυτα επιτυχής υπήρξε και η εφετινή συμμετοχή τού Ομίλου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τού Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης στον διαγωνισμό First Lego League 2017 με θέμα Animal Allies. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 11 και 12 Μαρτίου 2017. Οι μαθητές τού Ομίλου άφησαν σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.
Το project τού Ομίλου περιελάμβανε τη δημιουργία ενός σταθμού Α΄ βοηθειών για τα ζώα που θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, όταν οι λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες. Η πρόταση των μαθητών ήταν τεκμηριωμένη από κάθε άποψη (υποδομή, υλικά, προσωπικό) και στηρίχτηκε κυρίως στον εθελοντισμό.
Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή μαθητών, οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες χρησιμοποιώντας πακέτα εργαλείων που αποτελούνται από επεξεργαστή, αισθητήρες, κινητήρες και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση μιας κατασκευής. Στη συνέχεια οι ομάδες προγραμματίζουν την κατασκευή τους σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές. Οι μαθητές τού Ομίλου Ρομποτικής μαθαίνουν να δουλεύουν και να λειτουργούν συλλογικά, εξοικειώνονται με τον προγραμματισμό (Coding) και συνδέουν θεωρητικές ιδέες και πληροφορίες με τον φυσικό κόσμο και τις πραγματικές ανάγκες τού ανθρώπου.
Περιγράφοντας την εμπειρία τους οι μαθητές είπαν:
«Ο διαγωνισμός με βοήθησε να καταλάβω ότι η προσπάθεια και η συμμετοχή μετράνε πιο πολύ από ένα κύπελλο», Στέλλα Τσαβλή
«Το καλύτερο σημείο τού διαγωνισμού ήταν το Robot Game, γιατί έβλεπες να διαγωνίζονται όλα τα ρομπότ από όλες τα παιδιά που συμμετείχαν», Αλκμήνη Κουκούτση
Υπεύθυνος τού Ομίλου Ρομποτικής είναι ο καθηγητής Πληροφορικής τού Σχολείου κ. Εμμανουήλ Γεωργάκας.