e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με τίτλο «Όψεις και επιπτώσεις τού εθισμού κατά την εφηβική ηλικία», στο πλαίσιο τής Θεματικής Εβδομάδας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Βάϊος Νταφούλης, Διευθυντής τού Παιδοψυχιατρικού τμήματος τού Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση άνοιξε ομάδα μαθητών  από τον Θεατρικό Όμιλο τού Σχολείου η οποία, με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία και καθοδήγηση τού καθηγητή τους κ. Αναστάση Ροϊλού, παρουσίασε διασκευασμένο απόσπασμα από την «Αντιγόνη» τού Σοφοκλή  με αναφορές στα έμφυλα στερεότυπα.
Στη συνέχεια, και μετά από μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εφηβική ηλικία, και κυρίως τον διαδικτυακό εθισμό, ο δρ Νταφούλης είχε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τη χρήση του υπολογιστή και τού διαδικτύου.
Με λόγο μεστό προέτρεψε μαθητές να χρησιμοποιούν με μέτρο και φρόνηση την τεχνολογία και να μην υποδουλώνονται σε αυτήν.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που τους πρότεινε να σφυγμομετρήσουν πιθανή εξάρτησή τους από την τεχνολογία και να δοκιμάσουν τις… αντοχές τους, ζώντας μια ημέρα ή ένα Σαββατοκύριακο χωρίς να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή ή κινητό.
Μέσα από ένα τέτοιο «πείραμα» οι μαθητές θα ανακαλύψουν πόσα ενδιαφέροντα πράγματα, δυνατότητες και δραστηριότητες τους αποστερεί η πολύωρη προσκόλληση στην οθόνη γιατί, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «δεν είναι μόνο τι κάνεις ή βλέπεις, όταν είσαι κολλημένος σε μια οθόνη, αλλά και τι δεν κάνεις ή δεν βλέπεις εξαιτίας αυτού του κολλήματος».
Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Λούντβιχ Μπετόβεν.
Οι μαθητές τού τμήματος Γερμανικών Κώστας Παυλίδης και Κοραλία Αλμπάνη, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Χρυσάνθης Αλεξάνδρου, Ελευθερίας Κωνσταντινίδου και Χριστίνας Φόρστερ, παρουσίασαν τη δραματική βιογραφία αυτής τής μουσικής ιδιοφυίας, ενώ η παρουσίαση διανθίστηκε με μουσικές εκτελέσεις έργων του από τη Μυρτώ Δημόκα και Ελευθερία Γεωργιάδου (πιάνο), Ειρήνη Ηλιάδου (κιθάρα) και Νικόλα Κώστα (κλαρινέτο), υπό την επίβλεψη τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Αναστασίας Γκίνη, που επιμελήθηκε την προετοιμασία τους.
Τη συνολική ευθύνη τής εκδήλωσης είχε ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Εμμανουήλ Γεωργάκας.