e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο γνωστός και καταξιωμένος στον χώρο τού ελληνικού τραγουδιού στιχουργός Φίλιππος Γράψας.
Ο κ. Γράψας προσεκλήθη να παρουσιάσει στους μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης τραγούδια που σκιαγραφούν το προφίλ τής γυναίκας.
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τής Θεματικής Εβδομάδας που υλοποιείται από εφέτος με πρόταση τού ΙΕΠ και με στόχο το άνοιγμα τού σχολείου σε ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή τής υγείας και τής ευημερίας τού μαθητικού πληθυσμού στο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο μιας σφαιρικότερης θεώρησης τού μαθητή ως προσώπου με συναισθηματικές και κοινωνικές ανησυχίες και προβληματισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, και με θεματικό άξονα τις «έμφυλες ταυτότητες», ο στιχουργός, με όχημα τη μελοποιημένη ποίηση, φώτισε τις κοινωνικές πτυχές των διαφόρων ρόλων που αναλαμβάνει σε διάφορους τόπους και εποχές η γυναίκα.
Με τη βοήθεια των εύστοχων σχολιασμών και τής ποιητικής ματιάς τού κ. Γράψα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και να προσεγγίσουν το περιεχόμενο των στίχων τους μέσα από μία άλλη οπτική γωνία.
Μέσα λοιπόν από ευχάριστες μελωδίες γνώρισαν τη γυναίκα ως «λουλούδι» ή «δέντρο» (Μυρτιά, Μαργαρίτα, Λυγαριά κ.λπ.), με διάφορα τοπωνύμια (Σαμιώτισσα, Φραγκοσυριανή, Τηλλυρκώτισσα, Θεσσαλονικιά κ.λπ.), με χαρακτηρισμούς ή επίθετα (Αχάριστη, κυρά, Παναγιά), μέσα από τη μυθολογία (Ελένη, Περσεφόνη, γοργόνα η αδερφή τού Μεγα-Αλέξανδρου) ή με βάση την επαγγελματική της δραστηριότητα (Η γκαρσόνα).
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ιδιότητα τής
Κάποια από τα τραγούδια ερμήνευσαν οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης Μαρία-Ελένη Κατσαρού και Ελισάβετ Κουγιουμτζόγλου.
Συμμετείχε και η μαθήτρια τής Α΄ τάξης Ευαγγελία Πράττου.
Στο πιάνο συνόδευσε η καθηγήτρια κ. Αναστασία Γκίνη.
Στη συνέχεια, προσκλήθηκαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης να τραγουδήσουν όλοι μαζί κάποια γνωστά τραγούδια στο κλείσιμο τής εκδήλωσης.
Υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη δράση ήταν η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.