e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ο Ηγέτης πρέπει να είναι οργανωτικός και αποφασιστικός, να έχει όραμα και ενσυναίσθηση και, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, κοινωνική ευαισθησία.


Οι μαθητές τού Ομίλου Ηγεσίας τού Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης μέσα από δράσεις καλλιεργούν συστηματικά τις παραπάνω δεξιότητες.
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 ο κύκλος των εφετινών δράσεων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή τους στη "ΛΑΜΨΗ" -  Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος.
Οι μαθητές είχαν επιλέξει μετά από ιδιαίτερη σκέψη τον συγκεκριμένο κοινωνικό φορέα και την ενεργό στήριξή του. Με πρωτοβουλία δική τους, μέσα από το σχεδιασμό και την παραγωγή δικού τους είδους (κούπες τσαγιού), συγκέντρωσαν χρήματα από τις πωλήσεις στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά των Σχολείων και προχώρησαν στη δωρεά στο Σύλλογο "ΛΑΜΨΗ".
Οι μαθητές, με τη συνοδία τής Συντονίστριας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης δρς Ιωακειμίδου και τής διδάσκουσας καθηγήτριας οικονομολόγου κ. Βέργουλα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά για τις δράσεις τού συλλόγου, το προφίλ των εθελοντών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και τις χαρούμενες στιγμές που μοιράζονται με τα παιδιά.
Οι μαθητές τού ομίλου εντυπωσιάστηκαν από τον επαγγελματισμό, την οργάνωση τού συλλόγου καθώς και το ανθρώπινο πρόσωπο των μελών, που φωτίζεται, κάθε φορά που μιλούν για το έργο τους.
Ο σύλλογος έχει στηρίξει και στηρίζει μεγάλο αριθμό οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με ποικίλες δράσεις, συμβάλλοντας στην κατασκευή παιδοογκολογικών κλινικών, στηρίζοντας ψυχολογικά τα παιδιά αλλά και τους γονείς, βελτιώνοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα των παιδιών που νοσούν και τα οποία περνούν τις μέρες τους στις κλινικές, διοργανώνοντας γενέθλια για τα παιδιά, βραδιές κινηματογράφου, κ.ά (http://lampsi.org/).
Τα μέλη που μίλησαν μαζί τους ήταν ο κ. Χάρης Παπαπέτρου, ψυχολόγος, και η κ. Λένα Μαρκούλη, υπεύθυνη Εθελοντών. Οι μαθητές συζήτησαν μαζί τους και τους ρώτησαν μεταξύ άλλων για τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία τής πόλης, έμαθαν για τη συνεργασία τού συλλόγου με το τμήμα Ψυχολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και για τους δεσμούς που ενώνουν τον σύλλογο με άλλους αντίστοιχους, τόσο εντός Ελλάδος ("Φλόγα", "Ελπίδα", "Στοργή") όσο και εκτός.
Φράσεις που έκαναν εντύπωση στους μαθητές ήταν: "Είμαστε μια οικογένεια", "μπαίνουμε ως άτομα, ως πρόσωπα στην ζωή των παιδιών όχι ως ψυχολόγοι, ως γιατροί", "τα κινητά είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο", "ο ένας στηρίζει τον άλλον".
Η "ΛΑΜΨΗ" στηρίζεται στις δωρεές των μελών της και των πολιτών, όχι στο κράτος ή σε άλλους πόρους, καθώς δεν είναι ΜΚΟ.
Οι μαθητές ένιωσαν χαρούμενοι για τη συνεισφορά τους και υποχρεωμένοι να ωθήσουν και άλλους να κάνουν το ίδιο. Γιατί "ο ένας στηρίζει τον άλλον".

Λίγα λόγια από τα παιδιά:

"Την Πέμπτη 16 Μαρτίου με τον Όμιλο Ηγεσίας επισκεφθήκαμε το Σύλλογο "ΛΑΜΨΗ". Η επίσκεψη αυτή μού δημιούργησε πολλές εντυπώσεις. Αρχικά μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται για τα παιδιά, καθώς και το κλίμα που επικρατεί μέσα στις κλινικές. Μέσα από τις περιγραφές των εθελοντών συνειδητοποιήσαμε πως τα παιδιά που νοσηλεύονται περνάνε μια ζωή παρόμοια με τη δικιά μας, δηλαδή έχουν την δυνατότητα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, εκδηλώσεων κ.λπ. Ακόμα μου άρεσε το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει προσαρμόσει το περιβάλλον, ώστε να είναι κατάλληλο για ένα παιδί που αντιμετωπίζει μια αρκετά δύσκολη κατάσταση". (ΜΥΡΤΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ)

"Την Πέμπτη είχαμε επισκεφτεί τον σύλλογο "ΛΑΜΨΗ", που βοηθάει παιδιά που έχουν κάποια προβλήματα με την υγεία τους. Μπορεί να πέρασε μια εβδομάδα από την επίσκεψη μας, αλλά θυμάμαι πολύ καλά τις περισσότερες πληροφορίες που μας έδωσαν μια εθελόντρια και ένας ψυχολόγος. Τα παιδιά ζούνε μια ζωή η οποία μοιάζει με τη δικιά μας. Στις κλινικές υπάρχει ένας χώρος πάρα πολύ χαρούμενος, που τα παιδάκια μπορούν να κάνουν ό,τι θελήσουν. Οι εθελοντές βοηθούν στις κατασκευές, στα παιχνίδια, αλλά και προσπαθούν να βοηθήσουν στα προβλήματα, που ίσως προκύψουν στην ψυχολογία των παιδιών. Νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή θα μου μείνει αξέχαστη. Έμαθα ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην ζωή, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους και τους συγγενείς. Πιστεύω πως παρόλες τις αναταραχές που μπορούν να συμβούν στην ζωή ενός ανθρώπου, αυτός πρέπει να συνεχίσει. Να συνεχίσει την ζωή του, γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις υπάρχει η ελπίδα αλλά και η χαρά!" 
(ΝΑΤΑΣΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ)

" Η επίσκεψη τού Ομίλου Ηγεσίας στα κεντρικά γραφεία τής "ΛΑΜΨΗΣ" ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ομολογώ πως ήμουν σοκαρισμένος από τους εργαζομένους, καθώς περνάνε πάρα πολλά καθημερινά προβλήματα που ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφτεί. Περνάνε μερόνυχτα άγρυπνοι για το καλό και μόνο για το ΚΑΛΟ, γιατί είναι εθελοντές. Για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις τεράστια ψυχικά αποθέματα. Οι Εθελοντές βοηθάνε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, μια λέξη που αποφεύγουν να πουν, και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να σου είναι συμπαθείς."
(ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)