Print
Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 και με δεύτερη Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, αυτή τη φορά για το e-twinning έργο με τίτλο «VIEW» (Very Important European Women), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές/τριες του τμήματος των Αγγλικών της Β' Γυμνασίου στο οποίο διδάσκει η κα Κατερίνα Κυριακίδου, σε συνεργασία με μαθητές/τριες της Α' και Β' Λυκείου.

Στο επιτυχές αυτό έργο συνεργάστηκαν 5 σχολεία της Ευρώπης (από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Πολωνία), με στόχο να αναπτύξουν οι μαθητές/τριες την κριτική τους σκέψη μέσα από μία διαδικασία επιλογής, έρευνας, γνωριμίας και παρουσίασης των σημαντικότερων γυναικείων προσωπικοτήτων κάθε χώρας-συνεργάτη. Το ενδιαφέρον του έργου επικεντρώθηκε σε  δύο μεγάλες επετείους που αφορούν σε σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες:

α) στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατο της Jane Austen (2017) και
β) στη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση της Marie Curie (2018).

Η έρευνα και οι εργασίες των μαθητών/τριών εστίασαν στο γυναικείο φύλο και στα στερεότυπα που διαφοροποιούν τον ρόλο ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Μέσα από το έργο αυτό έγινε σημαντική προσπάθεια να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι διαμάχες μεταξύ των φύλων και τα πολιτιστικά "εμπόδια", και να υπάρξει εποικοδομητικός διαπολιτισμικός διάλογος πάνω σε θέματα που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλων. Σημαντικός στόχος του προγράμματος ήταν επίσης, πέρα από την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας, και η καλλιέργεια συναδελφικότητας και ειλικρινούς φιλίας με τους μαθητές/τριες των αδελφοποιημένων σχολείων.

Η Εθνική Υπηρεσία E-twinning αξιολόγησε το έργο ως «πολύ ενδιαφέρον» για τη θεματολογία του, και επεσήμανε ως «πολύ θετικά στοιχεία του» την πολύ καλή ανάπτυξη και προσέγγιση του θέματος, την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών στις δραστηριότητες του έργου και την εκτενή χρήση εργαλείων ΤΠΕ για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριές μας της Β' Γυμνασίου για τη δεύτερη μεγάλη τους επιτυχία!