e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 επισκέφθηκε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης η συνεργάτιδα τής μη κυβερνητικής οργάνωσης «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» κ. Σοφία Κυπριανίδου, η οποία συνεργάστηκε με δύο ομάδες μαθητών.
Στα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, με θέμα το προσφυγικό και τη μετανάστευση, συμμετείχαν α) μια ομάδα μαθητών τής Β΄ Λυκείου και β) η ομάδα τής UNESCO και τα μέλη τού προγράμματος Αγωγής Υγείας «Εθελοντισμός – Κοινωνική Δράση».
Οι μαθητές πήραν μέρος σε διάφορες βιωματικές δράσεις και έτσι αντιλήφθηκαν πιο άμεσα το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. Μπήκαν στη θέση τους, συναισθάνθηκαν την αγωνία τους και τους δόθηκε η ευκαιρία να αναλογιστούν πώς θα ενεργούσαν οι ίδιοι σε παρόμοιες καταστάσεις.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που ευαισθητοποίησε ουσιαστικά τους μαθητές. Την ενδιαφέρουσα αυτή δράση συντόνισε η φιλόλογος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου, με τη συνδρομή των καθηγητριών που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων τής Unesco και τού εθελοντισμού, την φιλόλογο κ. Αντωνία Βουλγαράκη, τη θεολόγο κ. Αριστέα Τσιακάλου και την καθηγήτρια Γερμανικών κ. Χρυσάνθη Αλεξάνδρου.
Ως συνέχεια τής δράσης αυτής και τής συνεργασίας με την οργάνωση «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και τον κοινωνικό χώρο "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ", την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, παραδόθηκε στα γραφεία των οργανώσεων το υλικό που είχε συγκεντρωθεί (είδη ρουχισμού) από το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο τής πρωτοβουλίας για βοήθεια προς τους πρόσφυγες τής Ειδομένης.