e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 14 Απριλίου 2016, μία ημέρα πριν από την αναχώρηση για την Αθήνα των μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που παρουσίασαν τις εργασίες τους στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης ένα μικρό προσυνέδριο, ώστε να παρουσιαστούν και στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες που ετοἰμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των καθηγητών και των καθηγητριών τους.
Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη συνεδριακή διαδικασία με 16 εργασίες: εισηγήσεις, δρώμενα μουσικά και θεατρικά, ταινίες και πόστερ. Το σύνολο τής μαθητικής κοινότητας, τα παιδιά που συμμετείχαν με εργασίες και όσα εφέτος δεν είχαν κάποια συμμετοχή, αλλά και οι γονείς των μαθητών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των εργασιών αυτών σε τέσσερεις χώρους των Σχολείων: στα αμφιθέατρα τού Λυκείου και τού Γυμνασίου παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις, το ρητορικό αγώνισμα και το μουσικό δρώμενο, στην αίθουσα Α1 τού Γυμνασίου οι ταινίες και στο χολ τού Λυκείου, που μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή, το θεατρικό δρώμενο.
Οι κ. Ευαγγελία Ψυχογιού, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, Ιωάννα Ντέρη, υπεύθυνη Γραφείου Υγείας, και η κυρία Αικατερίνη Ιωακειμίδου, συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν τον ρόλο των προέδρων στις συνεδρίες και με τις εύστοχες παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους βοήθησαν τους συνέδρους να υποστηρίξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, ενθαρρύνοντας και προετοιμάζοντάς τους ταυτόχρονα για τη συμμετοχή τους στις εργασίες τού Συνεδρίου. Παράλληλα, σε όσους παρακολουθούσαν τη διαδικασία δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθούν όχι μόνο την ουσία και το περιεχόμενο των εισηγήσεων, αλλά και το ίδιο το παιδαγωγικό νόημα τής συνεδριακής διαδικασίας.
Η παρουσίαση των τραγουδιών με την παράλληλη εκτέλεσή τους στη νοηματική γλώσσα και η θεατρική απόδοση ενός αποσπάσματος από τη «Γκόλφω» διεύρυναν την προσέγγιση τού θέματος τού Συνεδρίου και ανέδειξαν με διαφορετικό τρόπο τις ποικίλες διαστάσεις του, αλλά και την καλλιτεχνική ευαισθησία των μαθητών.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στους ίδιους χώρους οι εισηγήσεις των μαθητών τού Γυμνασίου με την κ. Μαρία Ευσταθίου, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, και τον κ. Παναγιώτη Τσούρλο, καθηγητή Γεωλογίας στο ΑΠΘ, στον ρόλο των προέδρων των συνεδριών. Η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Σουλτάνα Λευκοπούλου παρακολούθησε την όλη διαδικασία.
Το μικρό προσυνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Σχολεία τής Θεσσαλονίκης αποτέλεσε ενδιαφέρουσα πρόγευση τού Παναρσακειακού Συνεδρίου τής Αθήνας, αναδεικνύοντας τη δυναμική και τις δυνατότητες των μαθητών και παρακινώντας τους έτσι στην ανάληψη περισσότερων ανάλογων πρωτοβουλιών.
Το πρόγραμμα τού προσυνεδρίου βρίσκεται σε ανάρτηση των σελίδων τού σχολικού ιστολογίου (http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2016/04/blog-post_8.html).