e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με μεγάλη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων τού Πόντου στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016, στις 12.00.
Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Σγουρού, που τόνισε τη σημασία τής ιστορικής μνήμης και συνέδεσε τα βιώματα των Ποντίων με τη βία των πολέμων και τη σκληρότητα τής προσφυγιάς στη σημερινή εποχή.
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο δρ Θ. Κυριακίδης, διευθυντής τού ερευνητικού κέντρου τού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας», που παρουσίασε το έργο τού ερευνητικού κέντρου για τη διάσωση του πολιτισμού και τη διάδοση τής γνώσης. Η ιστορική γνώση και η μνήμη τής γενοκτονίας, επεσήμανε, αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων βιαιοτήτων, γι΄ αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης, που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, έχουν ιδιαίτερη παιδευτική αξία.
Οι μαθήτριες Αγγελική Ιωαννίδου, Σταυρούλα Ιωαννίδου και Δήμητρα Σαπανίδου παρουσίασαν ένα σύντομο και περιεκτικό ιστορικό τής γενοκτονίας, που συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η ιστορία συνδέθηκε με τη μουσική των Ποντίων που διατηρεί με τον ήχο και το γλωσσικό ιδίωμά της ζωντανό τον ποντιακό χαρακτήρα.
Ο απόφοιτος τού Σχολείου μας, και φοιτητής πια, Ορέστης Βραδέλης, με την ποντιακή λύρα του, και η μαθήτρια Άννα-Ιωάννα Πιτούλια, με το μπεντίρ, συνόδευσαν τον μαθητή τής Β΄Λυκείου Πέτρο Πανίδη σε παραδοσιακά τραγούδια τού Πόντου. Η λύρα τού Ορέστη και η φωνή τού Πέτρου δημιούργησαν ένα ξεχωριστό άκουσμα.
Την εκδήλωσή μας τίμησε, επίσης, με την παρουσία του το χορευτικό τμήμα τής Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Τα νέα παιδιά χόρεψαν ποντιακούς χορούς με σοβαρότητα και δυναμισμό. Ειδικά ο πολεμικός χορός «σέρα» γέμισε με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τους παρευρισκόμενους.
Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση και τον συντονισμό της είχαν οι φιλόλογοι κ. Σοφία Χαριτίδου και Βίκτωρ Βαβαρούτσος.