e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




To Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στα «Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (masterclasses) - το πείραμα ALICE», που διοργανώθηκαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 στο κτήριο τού ΕΠΑΛ Καλαμαριάς από το ΕΚΦΕ Κέντρου και το ΕΚΦΕ Τούμπας, με την τεχνική υποστήριξη τού ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Τρεις μαθητές μας τής Β΄ τάξης η Αγγελοπούλου Μαρία, ο Δόκας Μιχάλης και ο Τσούρλος Γιάννης, με την συνοδία τού καθηγητή Φυσικής κ. Κ. Χρυσοβέργη, παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών τής Ευρώπης (CERN), τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων και το στοιχειώδες σωμάτιο Higgs. Επίσης, έμαθαν για καινούργια σωματίδια που ανακαλύπτονται αυτή την στιγμή στο CERN και γενικώς ενημερώθηκαν για τα τελευταία επιτεύγματα στον χώρο αυτό.
Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να μετάσχουν ως τριμελής ομάδα σε ταυτοποίηση σωματιδίων από αληθινά πειράματα-γεγονότα που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στο CERN.
Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διδακτική εμπειρία, που λειτούργησε για τα παιδιά ως πρόκληση να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις γύρω από τις εξελίξεις στην επιστήμη τής Φυσικής.