Print
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 επισκέφθηκε το Σχολείο μας η κ. Ιωάννα Πετρίτση, υπεύθυνη προγραμμάτων τής Μη Κερδοσκοπικής Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων "ΑΡΣΙΣ".
Η κ. Πετρίτση, απόφοιτος τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τού Α.Π.Θ., προσκλήθηκε να συζητήσει με την ομάδα των μαθητών τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που διερευνά το θέμα «Το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα: η μέριμνα τής Πολιτείας» στο πλαίσιο τής Ερευνητικής Εργασίας, και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Γκίνη, Μουσικολόγο.
Η εισηγήτρια μίλησε αρχικά στους μαθητές για τους στόχους και τις ποικίλες δράσεις τής "ΑΡΣΙΣ" που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση ευπαθών ομάδων. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα στις ευπαθείς ομάδες (άστεγους, άπορες οικογένειες κ.λπ.) έχουν προστεθεί και οι πρόσφυγες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μαθητών η κ. Πετρίτση ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τους ρόλους που αναλαμβάνουν σε τέτοιου είδους ανθρωπιστικές κρίσεις οι διάφορες Διεθνείς Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναφέροντας πολλά παραδείγματα.
Ακόμη, ανέφερε τον τρόπο συνεργασίας αυτών των Οργανώσεων με τους κρατικούς μηχανισμούς και με διάφορους άλλους φορείς.
Κατά τη διάρκεια τής συζήτησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις  τους, να αντλήσουν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες και να εκθέσουν τις απόψεις τους, που συχνά ήταν αντικρουόμενες και έκρυβαν ανησυχία ή προβληματισμό για τις τρέχουσες εξελίξεις στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Συγκεκριμένα ετέθησαν κρίσιμα θέματα όπως είναι η συνεργασία των διάφορων φορέων μεταξύ τους (Ύπατη Αρμοστεία, Υπουργεία, Λιμενικό, Αστυνομία, ΜΚΟ κ.ά.), ο τρόπος διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, η δυνατότητα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, καθώς και διάφορα ζητήματα που αφορούν στην ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.