e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η μαθήτρια τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Αφροδίτη Καράταγλη, συνοδευόμενη από τη φιλόλογο κ. Β. Δεμίρη, ήταν μέλος τής εξαμελούς ομάδος μαθητών από Λύκεια τής Β. Ελλάδας, η οποία επελέγη κατά την 34η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων τον Δεκέμβριο τού 2016 για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 84η Διεθνής Σύνοδος τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στις πόλεις Trondheimκαι Røros τής Νορβηγίας.
Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 οι αντιπροσωπίες από 32 χώρες τής Ευρώπης έφτασαν στο χιονισμένο Røros τής Νορβηγίας και οι μαθητές άρχισαν να γνωρίζονται μεταξύ τους. Την επομένη ξεκίνησε η διαδικασία ομαδοποίησης (Teambuilding) μέσω βιωματικών ασκήσεων. Το ίδιο βράδυ μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν στο «Ευρωπαϊκό χωριό» (Eurovillage), κατά το οποίο κάθε χώρα ετοίμασε και παρουσίασε ένα τραπέζι με τα παραδοσιακά φαγητά της. Όπως κάθε χρόνο, το ελληνικό τραπέζι ήταν από τα πιο δημοφιλή.
Την Κυριακή 23 Απριλίου οι μαθητές ξεκίνησαν τις εργασίες στις Επιτροπές τους (Committeework) και τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στο Trondheim, παρακολούθησαν την τελετή έναρξης τού Συνεδρίου. Την Τρίτη 25 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Επιτροπών με τη διατύπωση των προτάσεων-πορισμάτων (Resolution).
Η Αφροδίτη Καράταγλη συμμετείχε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, με θέμα: «Ποια πολιτική θα πρέπει να υιοθετήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην άνοδο τού λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών αντιλήψεων;». Την Τετάρτη 26 Απριλίου ξεκίνησε η προετοιμασία των μαθητών για την Ολομέλεια και το βράδυ έγινε με μεγάλη επισημότητα η Ευρωπαϊκή Συναυλία (Euroconcert) στο θέατρο Byscenen, όπου μαθητές από διάφορες χώρες τραγούδησαν ή έπαιξαν μουσικά όργανα.
Οι δύο τελευταίες ημέρες της Συνόδου, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Απριλίου, ήταν αφιερωμένες στη Γενική Συνέλευση (General Assembly). Κάθε επιτροπή παρουσίασε το πόρισμά της, το οποίο στη συνέχεια συζητήθηκε από την Ολομέλεια. Η μαθήτρια τού Αρσακείου έλαβε ενεργό μέρος στη συζήτηση, θέτοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη των άλλων επιτροπών. Ακολούθησε η τελετή λήξης σε έντονα συγκινητικό κλίμα, εφόσον οι μαθητές-σύνεδροι έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους νέους φίλους που είχαν αποκτήσει και με τους οποίους είχαν δεθεί κατά τη διάρκεια της 9ήμερης παραμονής τους στη Νορβηγία.
Η Διεθνής Συνδιάσκεψη αποτέλεσε για όλα τα παιδιά μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήρθαν σε επαφή με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μυήθηκαν στους θεσμούς τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνειδητοποίησαν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Αναμένεται να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές» στους συμμαθητές τους.
Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο ιστολόγιο τούΑρσακέιου  Λυκείου Θεσσαλονίκης, στις σελίδες http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/06/blog-post_20.html