Print
Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, πάντα ανοιχτό σε καινοτόμες ιδέες, συμμετείχε με επτά μαθητές τής Α΄ τάξης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου”, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στόχος τού προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει, να ψυχαγωγήσει και να φέρει σε επαφή τα παιδιά και τους εφήβους των προσφύγων με τα παιδιά των σχολείων στην Ελλάδα. Στο τέλος τού προγράμματος κάθε ομάδα θα παραγάγει από μία μικρή ταινία (διάρκειας 4-5 λεπτών) που θα αποτυπώνει τη γνωριμία δύο παιδιών, ενός μαθητή και ενός πρόσφυγα, καθώς ο ένας θα σκιαγραφεί το πορτρέτο τού άλλου μέσα από λήψεις καθημερινών δράσεων, συνομιλίες και συνεντεύξεις στο στούντιο.
Με την καθοδήγηση καθηγητών και φοιτητών τού Τμήματος Κινηματογράφου, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν βασικές πρακτικές τής κινηματογραφικής δημιουργίας και συνεργάζονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αυτές τις ταινίες μικρού μήκους. Μέσα από την κοινή καλλιτεχνική δημιουργία τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τη ζωή τού άλλου, αναγνωρίζουν όσα τους ενώνουν, πέρα από τα προφανή που τους κάνουν να διαφέρουν, και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και ευρεία κοινωνική αντίληψη.
Υπεύθυνοι καθηγητές τού προγράμματος είναι οι κ. Απόστολος Καρακάσης, επίκουρος καθηγητής, και Δημήτρης Ζάχος, σκηνοθέτης - διδάσκων με απόσπαση.
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι Βασίλης Αλεξανδρής, Μαρία Βογιατζόγλου, Δήμητρα Καμάρη, Χριστίνα Κατσικέα, Αγγελίνα Τρατσέλα, Φαίη Τσεκλίδου και Στέβη Τσιτσιλιάνου. Την ευθύνη για την οργάνωση τού προγράμματος είχαν οι καθηγήτριες τού Σχολείου κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου και Παναγιώτα Πλατσή, οι οποίες συνόδευσαν τους μαθητές.
Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.