Print
Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που αποτελούν την ομάδα τού προγράμματος Αγωγής Υγείας «Εθελοντισμός: Νοιάζομαι για τους άλλους», και τα εφετινά Χριστούγεννα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνανθρώπων τους για βοήθεια και ανέπτυξαν πολύπλευρη δράση.
Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη τής ομάδας ανέλαβαν την πρωτοβουλία τής οργάνωσης, αλλά και της ευαισθητοποίησης των συμμαθητών τους, για τη συγκέντρωση διαφόρων αγαθών που ζητήθηκαν από τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο τού Παιδιού». Συγκεντρώθηκε, λοιπόν, μία σημαντική ποσότητα από τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης, τα οποία και παρέλαβε όχημα τού οργανισμού από τον χώρο τού Σχολείου.
Επίσης, τα μέλη τής ομάδας ενθάρρυναν τους συμμαθητές τους να συμμετάσχουν ενεργά στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου. Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ένα ποσό διατέθηκε για να αγοραστούν εσώρουχα και πιτζάμες για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα είδη αυτά, μαζί με άλλα παρόμοια που είχαν συγκεντρωθεί στο Σχολείο από τις δωρεές μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και φαρμακευτικό υλικό, παρελήφθησαν από όχημα τού Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τα έσοδα τής χριστουγεννιάτικης εορταγοράς εξασφαλίστηκαν επίσης αδιάβροχα για τους μικρούς Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.
Επιπλέον, ο μαθητές τής ομάδας ενίσχυσαν την πρωτοβουλία τού προγράμματος e-twinning τής Β΄ τάξης που οργανώθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής σύμπραξης για την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες με θέμα «Γιορτάζουμε τη συμπερίληψη», σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Solidarity Now», για τη συλλογή γραφικής ύλης, ειδών χειροτεχνίας και παιδικών βιβλίων στα Αγγλικά. Το υλικό που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στα γραφεία τής οργάνωσης από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τους Ισπανούς «συνεργάτες» τους.
Τέλος, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, ο μαθητές τής ομάδας Εθελοντισμού συγκέντρωσαν τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία συλλέγονται όλο τον χρόνο σε ειδικά δοχεία στους χώρους τού Σχολείου, τα παρέδωσαν στα γραφεία τής ΕΠΣΜΑΘ (Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης), στο Καυταντζόγλειο Στάδιο. Στόχος τής δράσης ήταν να ενισχυθεί η προσπάθεια εξασφάλισης αμαξιδίου για την κίνηση και την ενδυνάμωση ενός νεαρού αθλητή τής ποδηλασίας, που βρίσκεται σε θεραπεία σε κέντρο αποκατάστασης.
Όλες οι δράσεις είναι πολύτιμες εμπειρίες για τα μέλη τής ομάδας αλλά και γενικότερα για τους μαθητές τού Σχολείου. Με αυτές τις πρωτοβουλίες έρχονται σε επαφή με την ιδέα και τις αρχές τού εθελοντισμού, γνωρίζουν μια άλλη πλευρά τής ζωής, όχι πάντα ευχάριστη αλλά πραγματική, και κυρίως βιώνουν τη χαρά, την ικανοποίηση και την ψυχική πληρότητα που χαρίζει η προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Η επιτυχία των δράσεων και η ανταπόκριση των μαθητών σε αυτές δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί το έργο τουςς και να είναι πάντα σε ετοιμότητα για το κάλεσμα κάθε συνανθρώπου για συμπαράσταση.