e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τον Δεκέμβριο τού 2017 μαθητές και μαθήτριες, αλλά και καθηγήτριες τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη φιλοξενία Ισπανών καθηγητών και μαθητών από το Λύκειο IES Ramón Arcas Meca τής πόλης Lorca στην περιοχή τής Murcia της Ισπανίας.
Πρόκειται για εκπαιδευτική σύμπραξη τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης με το συγκεκριμένο ισπανικό Λύκειο, στο πλαίσιο τού προγράμματος αδελφοποίησης eTwinning με θέμα «Γιορτάζουμε τη συμπερίληψη: Aλληλέγγυα ανταλλαγή» («Celebramos la Inclusion: Intercambio Solidario»// «We Celebrate Inclusion: Solidarity Exchange”), εμψυχωτές τού οποίου είναι η κ. Άννα Οικονόμου από το και ο κ. Jaime Hernandez-Garcia από λύκειο IES Ramón Arcas Meca.
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στο Αρσάκειο και συμμετείχαν στα μαθήματα Λατινικών, Αρχαίων Ελληνικών και Αγγλικών. Εντυπωσίασαν τούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τις γνώσεις τους και ιδιαίτερα με την αγάπη τους για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Ειδικά ο κ. Jaime Hernandez-Garcia συγκίνησε όλου όταν μίλησε σε άψογα Ελληνικά και υπενθύμισε πόσο τυχεροί είμαστε οι Έλληνες που γνωρίζουμε αυτή τη γλώσσα που είναι η βάση τού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ακολούθησε γιορτή που είχαν οργανώσει από κοινού οι μαθητές (Ισπανοί και Έλληνες) τού eTwinning. Οι Ισπανοί φιλοξενούμενοι παρουσίασαν ένα απόσπασμα από την τραγωδία τού Ευριπίδη «Τρωάδες» και συγκλόνισαν με την ερμηνεία τους, καίτοι στα Ισπανικά. Η γιορτή περιελάμβανε επίσης χορό, απαγγελία και τραγούδια από τη χορωδία τού Αρσακείου σε διδασκαλία τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Γκίνη.
Το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο με επισκέψεις σε μουσεία, ξενάγηση στην πόλη και συμμετοχή στην χριστουγεννιάτικη εορταγορά των Αρσακείων, ενώ τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο τής διδακτικής επίσκεψης και καθώς το θέμα τού eTwinning είναι η αλληλεγγύη και η συμπερίληψη και των προσφύγων στις κοινωνίες μας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους δύο οργανώσεων που ασχολούνται με την αποκατάσταση των προσφύγων: Τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση SolidarityNow, που έχει ως έργο την ένταξη και την ενισχυτική διδασκαλία προσφυγόπουλων, και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΝΑΟΜΙ Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζει τους πρόσφυγες.
Την Τρίτη, έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες, οι Αρσακειείς αποχαιρέτησαν τους Ισπανούς φίλους τους με συγκίνηση και με την υπόσχεση μιας επόμενης εξίσου εποικοδομητικής και πολύπλευρης συνεργασίας.
Την ευθύνη για την οργάνωση και τον συντονισμό τής συνολικής δράσης είχαν οι καθηγήτριες κ. Άννα Οικονόμου και Ιφιγένεια Αναγνώστου.
Περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και βίντεο είναι αναρτημένες στο ιστολόγιο τού Λυκείου http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2018/02/ies-ramon-arcas-meca.html