Print
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης τού Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η τελική παρουσίαση τού προγράμματος «Η ζωή μέσα από τα μάτια τού άλλου».
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κινηματογράφου τής Σχολής Καλών Τεχνών τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία τού ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και υλοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη με τη συμμετοχή μαθητών τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης και νεαρών προσφύγων που διαμένουν στην πόλη μας.
Μέσα σε τρεις τετράωρες συναντήσεις, και με την καθοδήγηση των φοιτητών τού Τμήματος Κινηματογράφου, μαθητές και πρόσφυγες πήραν συνέντευξη ο ένας από τον άλλο, αντάλλαξαν στιγμές τής καθημερινότητάς τους, μοιράστηκαν εμπειρίες, έμαθαν βασικές αρχές τής κινηματογραφικής δημιουργίας και έγιναν οι ίδιοι κινηματογραφιστές και ηχολήπτες.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής τής προσπάθειας το επεξεργάστηκαν οι φοιτητές τού Τμήματος Κινηματογράφου και παρήγαγαν μια ταινία μικρού μήκους που αναδείκνυε τη συνύπαρξη αυτή.
Το σύνολο, λοιπόν, αυτών των ταινιών προβλήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, όπου εγκαινιάστηκε, επίσης, και έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώνει σκηνές από τις συναντήσεις αυτές.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο εκπρόσωπος τής Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Απόστολος Καρακάσης, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Κινηματογράφου, η κ. Παναγιώτα Πλατσή, φιλόλογος καθηγήτρια τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, η κ. Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια τού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και μαθήτριες τού Σχολείου μας και πρόσφυγες.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Σγουρού, οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Α΄3 τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, φοιτητές τού Τμήματος Κινηματογράφου, συμμετέχοντες πρόσφυγες, αλλά και επισκέπτες τού μουσείου και δημοσιογράφοι.
Η έκθεση θα συνεχιστεί ως τις 4 Μαρτίου 2018.
Σας προσκαλούμε όλους να την επισκεφτείτε για να γνωρίσετε και εσείς από κοντά αυτή την εμπειρία και να δείτε με τη σειρά σας «τη ζωή μέσα από τα μάτια τού άλλου».
Υπεύθυνοι καθηγητές τού προγράμματος ήταν οι κ. Απόστολος Καρακάσης, επίκουρος καθηγητής και Δημήτρης Ζάχος, σκηνοθέτης-διδάσκων με απόσπαση.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν ήταν οι Βασίλης Αλεξανδρής, Μαρία Βογιατζόγλου, Δήμητρα Καμάρη, Χριστίνα Κατσικέα, Αγγελίνα Τρατσέλα, Φαίη Τσεκλίδου και Στέβη Τσιτσιλιάνου.
Την ευθύνη για την οργάνωση τού προγράμματος και τη συνοδία των μαθητών είχαν οι καθηγήτριες κ. Παναγιώτα Πλατσή και Ιφιγένεια Αναγνώστου.
Η εμπειρία αυτή ήταν παιδαγωγικά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές μας άκουσαν ιστορίες πρωτόγνωρες κι όμως αληθινές, και ίσως αναζήτησαν και άλλες ιστορίες προσφυγιάς στο παρελθόν τής δικής τους οικογένειας. Επίσης είδαν και τη δική τους ζωή μέσα από μια διαφορετική  οπτική.
Για την πρόσκληση και περισσότερες πληροφορίες καθώς και σχόλια των μαθητών ανατρέξτε στις αναρτήσεις των σελίδων εδώ http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2018/02/blog-post_71.html και εδώ http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html