e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης και εφέτος το καλοκαίρι, από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου έως και το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, συμμετείχε στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων αποφοίτων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα τής Ευρώπης, όπως το CERN στη Γενεύη, το ESRF στη Γκρενόμπλ και το IIT στη Γένοβα. 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία τού Συντονισμού των Φυσικών Επιστημών τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που διοργανώνεται και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι επί σχεδόν μία δεκαετία.
Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν μαθητές από το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το CERΝ (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), το οποίο θεωρείται το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο Φυσικών Επιστημών στον κόσμο και η χώρα μας συμμετέχει σ’ αυτό ως μόνιμο μέλος.
Στο πλαίσιο αυτό πολλά ελληνικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεργάζονται με το CERN για την υλοποίηση τμημάτων των πειραμάτων που γίνονται εκεί.
Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, το ερευνητικό κέντρο ESRF (European Synchrotron Radiation Facility), το οποίο είναι ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο στην αιχμή της επιστήμης και τής τεχνολογίας των ακτίνων X.
Τέλος, με την επίσκεψή τους στο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας IIT (Instituto Italiano di Tecnologia) ήρθαν σε επαφή με ένα εξειδικευμένο ινστιτούτο σε θέματα τεχνολογίας, όπως Robotics, Neuroscience, Energy, Smart Materials κ.ά.

Επίσης, εκτός από τα παραπάνω ερευνητικά κέντρα οι μαθητές επισκέφθηκαν και τα παρακάτω αξιοθέατα:

• Το κτήριο τού Ο.Η.Ε., το μουσείο τού Ερυθρού Σταυρού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γενεύη.
• Τον παγετώνα «La Mer de Glace» στην περιοχή τού Chamonix.
• Τις πόλεις Annecy στη Γαλλία και Λωζάνη στην Ελβετία.
• Το ιστορικό κέντρο των πόλεων Γένοβα και Μιλάνο στην Ιταλία.

Σίγουρα οι εμπειρίες που άντλησαν οι μαθητές από αυτό το ταξίδι θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την ζωή και θα τους εμπνεύσουν στη σταδιοδρομία τους.