e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη στις 25 Οκτώβρη 2018 το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης τίμησε για ακόμη μία χρονιά την ιστορία μας και γιόρτασε τις εθνικές επετείους της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης αλλά και της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με μία σεμνή και συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας.
Η γιορτή, την οποία παρακολούθησαν και οι μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλοί γονείς και κηδεμόνες. ξεκίνησε με τη χορωδία του σχολείου μας να ψάλλει το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης μας, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του χρονικού της 26ης Οκτωβρίου του 1912 από μαθητές της Γ΄ τάξης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η παράδοση της σημαίας από τους σημαιοφόρους της προηγούμενης χρονιάς στους νέους αριστούχους που την παρέλαβαν, δεχόμενοι τα συγχαρητήρια των διευθυντών του Γυμνασίου κ. Αθανάσιου Νευροκοπλή και της διευθύντριας του Λυκείου, κ. Άννας Σγουρού καθώς και το χειροκρότημα του κοινού.
Το δεύτερο μέρος της γιορτής άρχισε με στίχους από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, Οφειλή. Οι μαθητές της Α΄ τάξης που συμμετείχαν με υποδειγματική σοβαρότητα παρουσίασαν τα γεγονότα. Ξεκινώντας από την άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μίλησαν στη συνέχεια για το Έπος του ’40, τη γερμανική επίθεση, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής αλλά και την αντίσταση των Ελλήνων. Ακολούθησαν αναφορές στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, στις εξελίξεις στο μέτωπο της Ρωσίας και της Βόρειας Αφρικής για να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου και τη συνθηκολόγηση των Γερμανών. Στίχοι από το ποίημα Ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου σφράγισαν το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης και τα παιδιά με μια φωνή δήλωσαν πως «επιλέγουν την ειρήνη», συγκινώντας τους θεατές.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία και η ορχήστρα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Γκίνη Αναστασίας, ενώ κ. Μυλωνάς Βασίλειος συνόδευσε τα παιδιά παίζοντας κιθάρα και μαντολίνο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή Αριστείων, Βραβείων και Επαίνων προσωπικής βελτίωσης στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Γεωργία Νάνου και Παναγιώτα Πλατσή. Φωτογραφίες, βίντεο, το πρόγραμμα καθώς και το ppt που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο του Λυκείου, τις σελίδες http://arsakeiolykeiothess.blogspot.com/2018/11/blog-post_6.html