e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




11 Μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο - Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (4th ATSMUN), με θέμα «Ένας Γενναίος Καινούριος Κόσμος: υπάρχει μέλλον στο παρελθόν ή παρελθόν στο μέλλον;» (“Brave New World: Future in the past or past in the future?”), το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών από 1 έως 4 Νοεμβρίου 2018.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, σε ρόλο διπλωματών, από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από την Ελβετία.
Το Συνέδριο λειτούργησε ως προσομοίωση των εργασιών τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τους κανόνες τού MUN, οι μαθητές συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά, την επίσημη γλώσσα του συνεδρίου, εκπροσωπώντας χώρες διαφορετικές από τη δική τους, όπως ακριβώς θα έπραττε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Συνακόλουθα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να αποδεχτούν τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τού 4ου ATSMUN, οι μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου, διερεύνησαν την πολιτική της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.
Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων που εκπροσώπησαν την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι: Βεκόπουλος Απόστολος, Γιαννιώτης Ανδρέας, Καραθάνος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Νικήτας, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Σπυρίδης Γεώργιος, Σπυροπούλου Ουρανία, Κασιμάτη Αφροδίτη, Μπογιάρη Ευαγγελία και Ντίνου Πολυξένη. Ο μαθητής Βεκόπουλος Απόστολος, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης της χώρας του κατά τη διάρκεια της δίκης και επιπλέον άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις ως κύριος εισηγητής του ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Ζητημάτων στη Γενική Συνέλευση των Κρατών Μελών. Τέλος, η μαθήτρια Σιδηροπούλου Αντωνία υποδύθηκε την ιστορική προσωπικότητα του George Washington (President of the United States of America) στην Επιτροπή Ιστορικών Κρίσεων.
Την αντιπροσωπία των μαθητών προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών κ. Βασιλική Κωσταρά και κ. Αικατερίνη – Κυριακή Κυριακίδου.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο ιστολόγιο του Λυκείου, τις σελίδες http://arsakeiolykeiothess.blogspot.com/2018/11/brave-new-world-future-in-past-or-past.html