e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο 5ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής, 220 χρόνια από τον θάνατό του.
Ο Επαναστάτης Ειρηνιστής και το Όραμα της Βαλκανικής Συναδέλφωσης. Βιέννη-Τεργέστη-Βελιγράδι», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 – 19 Νοεμβρίου 2018 στο Βελιγράδι. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Σερβίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας και έχει την έγκριση του ΥΠΠΕΘ.
Στο Συνέδριο, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βελιγράδι, έλαβαν μέρος περίπου 1.200 μαθητές Λυκείων της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ιταλίας Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι μαθητές παρουσίασαν τις απόψεις τους μέσω ατομικών ή ομαδικών εργασιών, όπως επίσης και μέσω ποικίλων μορφών έκφρασης (καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικά κ.λπ.).
Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συγκρότησε μία ομάδα έντεκα μαθητών και μαθητριών, που με την καθοδήγηση των φιλολόγων Ιφιγένειας Αναγνώστου και Σοφίας Χαριτίδου και τη συμμετοχή δύο αποφοίτων του σχολείου μας, παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ρήγας Βελεστινλής: Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή….», βασισμένο σε κείμενο του Τάκη Χρυσούλη. Η όλη διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική για τα παιδιά. Καταρχήν, γνώρισαν καλύτερα μία σημαντική προσωπικότητα της Νεοελληνικής Ιστορίας, τον Ρήγα Βελεστινλή, ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του και συνειδητοποίησαν το μεγαλείο του οράματός του για τη Βαλκανική Συναδέλφωση, επίκαιρο και σήμερα. Επιπλέον, μέσα από τις πρόβες του θεατρικού δρώμενου, ήρθαν σε επαφή με τη διαδικασία εκτέλεσης μιας θεατρικής παράστασης, αλλά και έμαθαν να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους. Τέλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με συμμαθητές τους από σχολεία από όλη την Ελλάδα και να δουν από κοντά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος του συνεδρίου. Και φυσικά, είχαν μια ευχάριστη ανάπαυλα από τα μαθήματα, γνωρίζοντας παράλληλα την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, και επισκεπτόμενοι τα σημαντικότερα αξιοθέατά του.
Οι εντυπώσεις των μαθητών, φωτογραφίες και το βίντεο του δρωμένου έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Λυκείου, τις σελίδες: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.com/2018/11/blog-post_27.html