e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015 παρέλαβαν τα μετάλλια τους στις 14 Μαρτίου 2015 κατά τη διάρκεια τής τελετής βράβευσης παρουσία τού Γενικού Πρόξενου τής Γαλλίας και Διευθυντή τού Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Christophe Le Rigoleur.
Η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Σοφία Καρασάββα ευχαρίστησε τους υπευθύνους τού Γαλλικού Ινστιτούτου και τής Γαλλικής Πρεσβείας, τονίζοντας πως μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν στη γαλλική γλώσσα, να συνεργαστούν, να αυτενεργήσουν, να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να αναδείξουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Στη συνέχεια, η μαθήτρια Κατερίνα Γιαννιώτου παρουσίασε, εκ μέρους των συμμαθητών της, την εργασία που ετοίμασαν και δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τα θετικά σχόλια τού Γενικού Πρόξενου τής Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρτιν Σάλαμον Πάβεν.
Οι μαθητές, εμπνευσμένοι από το θέμα τού εφετινού διαγωνισμού «Πρόσκληση σε ταξίδι», παρουσίασαν την πόλη τής Γενεύης. Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και μουσική, τα παιδιά ανοίγουν την πόρτα στη γαλλόφωνη περιοχή τής Ελβετίας και καλούν τους νέους να περιπλανηθούν στη Γενεύη, την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμων διεθνών οργανισμών, να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, εντυπωσιακά τοπία, προορισμούς, ήθη και έθιμα και να ανακαλύψουν τα μυστικά τής παλιάς πόλης.
Την ίδια ημέρα, το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Όλγας Δασκαλοπούλου, βραβεύτηκαν για το έργο τους-πρόσκληση σε μορφή Powerpoint με τίτλο «Séjour–découverte de la civilisation crétoise» («Διαμονή-ανακάλυψη του κρητικού πολιτισμού»). Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, όπου οργανώθηκε μεγάλη γιορτή για τους νικητές μαθητές τής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια τής απονομής των μεταλλίων από τις κ. Odile Cobacho, μορφωτική ακόλουθο, και Emmanuelle Boillon, υπεύθυνη για τη γαλλική γλώσσα, προβλήθηκε η δημιουργία των μαθητών στο θέατρο, ενώ η καθηγήτρια εξήγησε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν οι μαθητές.
Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια (ateliers) στα Γαλλικά. Αρχικά συμμετείχαν σε εργαστήριο graffiti, όπου έγραψαν τα δικά τους συνθήματα χρησιμοποιώντας σπρέυ φιλικά προς τη φύση. Στη συνέχεια χόρεψαν σε αφρικάνικους ρυθμούς ακούγοντας μουσική από το συγκρότημα «anasa», που έπαιξε με τα παραδοσιακά όργανα djembe και dumdum γνωρίζοντας χορούς τής δυτικής Αφρικής (Γουινέα και Μάλι). Τέλος παρακολούθησαν το εργαστήριο τής Pascaline Bossu, ζωγράφου τής σχολής Olivier de Serres τού Παρισιού. Μετά από μια ξενάγηση σε σειρά από έργα μεγάλων ζωγράφων που ταξίδεψαν ανά τον κόσμο, οι μαθητές επέλεξαν να ζωγραφίσουν ένα έργο με θέμα από την Αφρική και, με τις οδηγίες της ζωγράφου, βήμα-βήμα κατάφεραν να ολοκληρώσουν ο καθένας το δικό του προσωπικό έργο.
Οι μαθητές γιόρτασαν μαζί με τη νίκη τους και τη γιορτή τής Γαλλοφωνίας, διασκεδάζοντας μέσα σε κλίμα χαράς και ευφορίας.
Η συμμετοχή των μαθητών τους σε αυτή τη διοργάνωση ήταν μια μοναδική εμπειρία γι' αυτούς.