e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην εκδήλωση για τη βράβευση των συμμετεχόντων, κατά το διδακτικό έτος 2015-2016, στο πρόγραμμα «Αγαπάμε την Πόλη μας – Υιοθετούμε τα Μνημεία της». Την εκδήλωση οργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Φίλοων Μνημείων Θεσσαλονίκης.
Η Νάνσυ Μπαλακανάκη και η Αιμιλία Μιλάνου, μαθήτριες τής Γ΄ τάξης, εκπροσώπησαν την τάξη τους και το Σχολείο παρουσιάζοντας με εισήγηση και ηλεκτρονική παρουσίαση τις δράσεις και την εργασία που εκπονήθηκε στο πλαίσιο τού προγράμματος.
Το ίδιο το πρόγραμμα αποτελούσε μία από τις πολιτιστικές δραστηριότητες τού περιβαλλοντικού προγράμματος «Διαδρομές Πολιτισμού. Νεανικές διαδρομές στην πόλη μας. Ανακαλύπτουμε φυσικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές παραμέτρους που διαμορφώνουν την πόλη στην οποία κινούμαστε και ζούμε».
Οι μαθήτριες παρουσίασαν το σκεπτικό με το οποίο επελέγησαν τα τείχη τής Θεσσαλονίκης ως μνημείο προς υιοθεσία.
Αναφερόμενες στις δράσεις στο πλαίσιο τού προγράμματος τόνισαν την ποικιλία και το ενδιαφέρον που τις χαρακτήριζε καθώς και το ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για όλους να μάθουν νέα πράγματα αλλά και να διαδώσουν τις πληροφορίες τους. Επίσης εξήγησαν πως αυτές οι δράσεις σηματοδότησαν με έναν νέο και εναλλακτικό τρόπο μαθήματα τού ωρολογίου προγράμματος και έδωσαν την ευκαιρία να αναδειχθούν ταλέντα και δεξιότητες των μαθητών. Μια τετραήμερη πολιτιστική εκδρομή στην Κέρκυρα με ξενάγηση στο Παλιό και Νέο Φρούριο τού νησιού επιστέγασε την όλη δραστηριότητα.
Την ευθύνη και την επίβλεψη τής εργασίας, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο τού περιβαλλοντικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, είχαν οι φιλόλογοι καθηγήτριες κ. Αντωνία Κ. Βουλγαράκη και Ελένη Κόντα, οι οποίες και συνόδευσαν τις μαθήτριες στην εκδήλωση.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων παραδόθηκε στο Σχολείο φάκελος βράβευσης για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Φίλων Μνημείων Θεσσαλονίκης, παρευρέθησαν οι σχολικοί σύμβουλοι κ. Σουλτάνα Λευκοπούλου, Νικηφόρος Μαραγκουδάκης και Ευαγγελία Ψυχογιού, τα μέλη τού προεδρείου τού συλλόγου κ.  Γρηγόρης Νικολαΐδης, Νικόλαος Αλευρόπουλος και Αλέξανδρος Μπόσκος, καθηγητές και μαθητές.
Η παρουσίαση όπως και το όλο πρόγραμμα άφησαν άριστες εντυπώσεις και κατέδειξαν ότι, όταν οι μαθητές συναντιούνται με την ιστορία ενός μνημείου μέσα από γραπτές ή προφορικές πηγές και αφουγκράζονται τις «αφηγήσεις» του προσεγγίζοντάς το με τον δικό τους τρόπο, τότε γεννιούνται οι συνειδητοί κληρονόμοι τής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα προστατεύσουν τα μνημεία και θα αγωνισθούν για τη διάσωσή τους, ώστε αυτά να συνεχίσουν να μας διδάσκουν ες αεί.