e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Δύο μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με εξαιρετική επιτυχία στην 36η Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου με στόχο την προώθηση τής ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.
Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος τής διοργάνωσης, όπως σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές, είναι η γνωριμία των νέων με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς επίσης και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί περιβάλλον στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα τού Ευρωπαίου πολίτη.
Στην 36η Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 120 μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το Αρσάκειο Λύκεια εκπροσώπησαν η Χρυσαλίνα Γουλή, η οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με θέμα τη χρήση τής ψηφιακής τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών-μελών, και η Ηλιάνα Ζουζέλη, η οποία συμμετείχε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα τη μελλοντική στάση τής ΕΕ απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις τής Καταλονίας.
Οι δύο μαθήτριες συνεργάστηκαν με τα μέλη των επιτροπών τους, αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν στα ψηφίσματα που παρουσίασαν οι επιτροπές τής Συνδιάσκεψης στη Σύνοδο τής Ολομέλειας. Η παρουσία των κοριτσιών, τα οποία προετοίμασαν και υποστήριξαν οι φιλόλογοι κ. Βασιλική Δεμίρη και Αντωνία Βουλγαράκη, ήταν εξαιρετική και η εμπειρία τους αναμφίβολα υπήρξε δημιουργική και πολλαπλά εκπαιδευτική, καθώς τους προσέφερε γνώσεις και δεξιότητες.
Η Χρυσαλίνα Γουλή διακρίθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων και επελέγη να συμμετάσχει σε προσεχή Συνδιάσκεψη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο εξωτερικό.
Στιγμιότυπα από την Συνδιάσκεψη αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο τού Λυκείου: http://arsakeiolykeiothess.blogspot.gr/2017/12/blog-post_21.html