e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Σε ένα εθνικό εργαστήριο με τίτλο «Γιατί η Ευρώπη μετράει» που διοργάνωνε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων /Junior Achievement Greece και το Junior Achievement Europe συμμετείχαν 25 μαθητές και μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο διεξήχθη στις εγκαταστάσεις τού Κολλεγίου Ανατόλια την Παρασκευή 19 Iανουαρίου 2018.
Κατά τη διάρκεια τού workshop οι μαθητές χωρίστηκαν σε δέκα μικτές ομάδες των πέντε ατόμων και με έναν εθελοντή στέλεχος επιχειρήσεων. Κάθε ομάδα, που την αποτελούσαν μαθητές τού Αρσακείου αλλά και άλλου σχολείου, εργάστηκε πάνω σε ένα πρόβλημα που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. νεανική ή μακροχρόνια ανεργία, οικονομική κρίση, άνοδο τής ακροδεξιάς, θέματα εκπαίδευσης) και διατύπωσε τις δικές της προτάσεις για την επίλυσή του.
Νικήτρια ομάδα ήταν η Eurogees, στην οποία συμμετείχαν οι μαθήτριές τού Αρσακείου Λυκείου Αφροδίτη Κασιμάτη, Βασιλική Μπαρκαμπά και Αγγελίνα Τρατσέλα, δύο μαθητές τού Ανατόλια και ο εθελοντής τής Vodafone κ. Θεόδωρος Σαμαράς. Η ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα τού μεταναστευτικού. Η πρόταση των μελών επικεντρώθηκε στην αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των κονδυλίων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για προγράμματα, όπως το Erasmus, αλλά μένουν αδιάθετα. Υποστήριξαν ότι με σωστή αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων στην εκπαίδευση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας, και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, θα γίνει πιο ομαλή η προσαρμογή των νέων ανθρώπων στην κοινωνία μας. Η επιχειρηματολογία τους ήταν πολύ τεκμηριωμένη και τους εξασφάλισε την 1η θέση.
Η συγκεκριμένη ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας τον Μάρτιο τού 2018 στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση τού προγράμματος.
Τους μαθητές προετοίμασαν οι οικονομολόγοι κ. Νάνσυ Πιλωνά (υπεύθυνη τού προγράμματος) και Μαρία-Αμαλία Βέργουλα, οι οποίες εξάλλου συνόδευσαν τα παιδιά στις εργασίες τής διοργάνωσης.
Περισσότερα για τις δράσεις τού προγράμματος Why Europe matters? αναρτώνται στις ιστοσελίδες εδώ και εδώ. Και στην ιστοσελίδα τού Σχολείου εδώ.