e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής ομάδας τού προγράμματος Αγωγής Υγείας τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο τού προγράμματος «Εθελοντισμός: Νοιάζομαι για τους άλλους!», ανέπτυξαν πολυσχιδή δράση στο πλαίσιο τής Καλής Πράξης των Χριστουγέννων, σε συνεργασία με τους μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης:
1) Ανταποκρίθηκαν στο αίτημα τού «Χαμόγελου του Παιδιού» για τη συγκέντρωση υλικού για τα παιδιά και τις οικογένειές που φροντίζει ο οργανισμός και εμψύχωσαν τους μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Έτσι, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα από τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, είδη οικιακού καθαρισμού, ρούχα και παιχνίδια. Όχημα τού Εθελοντικού Οργανισμού μετέβη στον χώρο τού Σχολείου την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 και παρέλαβε το συγκεκριμένο υλικό.
2) Συμμετείχαν στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά τού Σχολείου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, και προώθησαν την ιδέα τής συλλογής βιβλίων ανάμεσα στους μαθητές. Συγκεντρώθηκε ένας ικανοποιητικός αριθμός βιβλίων, από τα οποία άλλα πουλήθηκαν και τα χρήματα δόθηκαν για το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου, ενώ όσα περίσσεψαν στάλθηκαν επίσης εκεί για να εμπλουτίσουν τη νεοσυσταθείσα βιβλιοθήκη τού σχολείου.
3) Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου κ. Άννα Σγουρού, οι υπεύθυνες καθηγήτριες τού προγράμματος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου και Αριστέα Τσιακάλου και οι μαθητές Αλέξανδρος Αναστασιάδης  και Δημήτρης Δημόκας επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα τού Δήμου Παιονίας Κιλκίς, όπου τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης και η Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Ελένη Αναστασιάδου.
Οι επισκέπτες προσέφεραν στα παιδιά που φιλοξενούνται στον χώρο ένα μικρό δώρο: τετράδιο, μολύβια, σβήστρα και μπογιές, τα οποία ετοίμασαν με μεγάλη αγάπη και μεράκι οι μαθητές τού Αρσακείου, τυλίγοντάς τα με πολύχρωμες κορδέλες και συνοδεύοντάς τα με εορταστικές καρτούλες. Η συμβολική αξία τού δώρου όμως είναι μεγάλη: Θέλησαν να χαρίσουν λίγη αγάπη και χαρά σε αυτά τα παιδιά που τόσα έχουν υποφέρει, αλλά και να τα ενθαρρύνουν στην προσπάθεια που κάνουν να ξανακαθίσουν στα θρανία μετά από καιρό, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.
Η ανταμοιβή ήταν μεγάλη. Τα φωτεινά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, η λαχτάρα με την οποία διάλεγαν τα δωράκια τους, οι προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους μαθητές τού Αρσακείου σε «σπαστά» Ελληνικά και Αγγλικά, αλλά και κάποιες δειλές αγκαλιές που δέχτηκαν φεύγοντας ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση ότι η πρωτοβουλία αυτή είχε επιτυχία. Συγχρόνως, όμως, γεννήθηκαν και γόνιμοι προβληματισμοί στους μαθητές τού Αρσακείου για τη θέση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και τη στάση των Ελλήνων απέναντί τους.
4) Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές τής ομάδας Εθελοντισμού, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες τού προγράμματος κ. Ιφιγένεια Αναγνώστου και Αριστέα Τσιακάλου και τους καθηγητές κ. Βασίλειο Μυλωνά και Βίκτωρα Βαβαρούτσο, επισκέφθηκαν την Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Μυρτιά». Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τού κ. Μυλωνά, ο οποίος είναι πάντα ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά ζητήματα. Οι μαθητές τραγούδησαν κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους ηλικιωμένους και συνομίλησαν μαζί τους, προσφέροντάς τους με αυτό τον τρόπο στιγμές χαράς, διαφυγής από την καθημερινότητα και την ανανέωση που χαρίζει πάντα η επαφή με τα νιάτα.
Η συγκίνηση υπήρξε διάχυτη σε όλες τις πλευρές, ηλικιωμένους, μαθητές και καθηγητές, ενισχυμένη και από το εορταστικό κλίμα των ημερών. Συγκίνηση εποικοδομητική και λυτρωτική συγχρόνως, καθώς επέτρεψε στους επισκέπτες να εκδηλώσουν αβίαστα τα συναισθήματά τους, αλλά και να προβληματιστούν από τη γνωριμία με μια άλλη όψη τής ζωής, όχι τόσο ρόδινη.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τα οφέλη από την εμπλοκή στις συγκεκριμένες δράσεις υπήρξαν πολλαπλά για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και αυτό ενισχύει τη διάθεση ανάληψης παρόμοιων πρωτοβουλιών και στο μέλλον.