e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο των δράσεων «Το σχολείο πάει πανεπιστήμιο» και τής Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο, οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Πάτρας παρουσίασαν σε σχολική ημερίδα με τίτλο «Ο εγκέφαλος… στην αναζήτηση των μυστικών του» όσα υπέροχα είχαν διαπιστώσει και μάθει μελετώντας το πολύτιμο αυτό όργανο με τις δασκάλες τους.
Οι δράσεις οργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το Πανεπιστήμιο, με την ευθύνη και την καθοδήγηση τής κ. Μ. Μαργαρίτη, επίκουρου καθηγήτριας Φυσιολογίας και Ζωολογίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών.
Το θέμα τής παρουσίασης των μαθητών τού Αρσακείου «Εγκέφαλος: επεξεργαστής τού κόσμου μας και κυρίαρχος των επιλογών μας» ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο τού προγράμματος «Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στις αξίες τής ζωής», που εφέτος υλοποιείται στο Αρσάκειο Δημοτικό Πάτρας.
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Μ. Κολαΐτη (Στ΄ τάξη), Ολ. Παπούλια (υποδιευθύντρια, Ε΄ τάξη), Ρ. Μαυρόγιαννη (φυσικός, Δ΄ τάξη), Λ. Στασινοπούλου (Καλλιτεχνικών), Π. Σουβαλιώτη (Μουσικής), Γ. Δούβου (θεατρολόγος), αναζήτησαν τη σχέση τού εγκεφάλου, που επεξεργάζεται κάθε πληροφορία που δεχόμαστε, με τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις και τις εκούσιες αντιδράσεις μας.
Τα παιδιά συνειδητοποίησαν τόσο τον τρόπο λειτουργίας του σημαντικού αυτού οργάνου με τις δαιδαλώδεις και πολύπλοκες συνάψεις όσο και τη σημασία όσων εισάγονται ως πληροφορίες στον «σκληρό δίσκο» μας, μια και επιλέγουμε βασισμένοι στις αξίες και τις απόψεις μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την επεξεργασία των πληροφοριών που δεχόμαστε.
Οι μαθητές κατανόησαν, λοιπόν, και συνειδητοποίησαν η ευθύνη όλων –οικογένειας, σχολείου, ευρύτερης κοινωνίας– για τα «δεδομένα» που εισάγονται στα παιδιά. Σε τι είδους εμπειρίες εκτίθενται; Τι παιδεία τους προσφέρεται; Χρέος όλων είναι να τους παρέχουν ό,τι θα τα βοηθήσει να διαμορφώσουν προσωπικότητες που θα ενστερνίζονται τις αξίες τής αγάπης, τού σεβασμού, τής αλληλεγγύης και τής συνεργασίας.



5825 Egkefalos_stixoi


 

Κλικ για να δείτε την παρουσίαση σε εικόνες