e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το 2015 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τον τρόμο, σε μια οδύσσεια τής ελπίδας κατά μήκος τής Ευρώπης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 18η Δεκεμβρίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χωρίς να έχουν άλλη επιλογή εγκαταλείπουν τον τόπο τους, σε αναζήτηση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου αύριο.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πάτρας, και ως συνέχεια τής επεξεργασίας τού βιβλίου «Σκληρό καρύδι» και τής επίσκεψης τής συγγραφέως κ. Ε. Σβορώνου στην τάξη, ετοίμασαν ένα μικρό αφιέρωμα στα παιδιά πρόσφυγες.
Μέσα από την ανάγνωση ποιημάτων, που είχαν ως θέμα την προσφυγιά και τη μετανάστευση, θέλησαν να ενώσουν τις φωνές τους και να στείλουν το ηχηρό μήνυμα όσων προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «η  έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο τής ελευθερίας, τής δικαιοσύνης και τής ειρήνης στον κόσμο».