e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κατενθουσιασμένοι επέστρεψαν από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κατάρ, οι μαθητές τού Ομίλου Ρομποτικής τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών  Άγγελος Πετράκης, Κωνσταντίνος Στασινόπουλος και Βασίλης Φαλίδας, καθώς και η προπονήτριά τους, καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου.
Οι μαθητές, με αφετηρία τη διάκρισή τους στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής στην Πάτρα τον Ιούνιο τού 2015, διαγωνίστηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, το οποίο ήταν και το εισιτήριό τους για την Ολυμπιάδα.
Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. ΕΦέτος διεξήχθη στο στάδιο Al Shaqab στη Ντόχα τού Κατάρ, στο διάστημα 6 έως 8 Νοεμβρίου 2015.
Οι μαθητές μας εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα και το Σχολείο μας, παρουσιάζοντας το Ρομπότ – Χρυσωρύχο που είχαν κατασκευάσει και προγραμματίσει. Η εμφάνιση τού περιπτέρου, που έστησε η ομάδα μέσα στον χώρο τού διαγωνισμού προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία της, ήταν άψογη, αντανακλώντας το ελληνικό ύφος και πνεύμα, και απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από την κριτική και οργανωτική επιτροπή.
Πέραν, όμως, τής διαγωνιστικής διαδικασίας, η λαμπρή διοργάνωση ήταν μία μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες μαθητές και τους προπονητές- καθηγητές τους να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με τη ρομποτική με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, αλλά και να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα τού Κατάρ.
Μέσα, μάλιστα, στο στάδιο όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός είχαν στηθεί περίπτερα υπό τη μορφή τού ντόπιου παραδοσιακού παζαριού (souq), όπου παρουσιάζονταν εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές και συστήματα εικονικής πραγματικότητας, από το Πανεπιστήμιο τού Κατάρ αλλά και από πανεπιστήμια άλλων χωρών με παράδοση στη ρομποτική τεχνολογία, όπως τής Ιαπωνίας και τής Κίνας.
Ακολουθούν οι εντυπώσεις των μαθητών:

"Πιο πολύ με εντυπωσίασε ο αραβικός πολιτισμός. Αυτή η ευκαιρία που μου δόθηκε ήταν εμπειρία ζωής. Μου άρεσαν πολύ οι ρομποτικές κατασκευές που είχαν φτιάξει οι ομάδες από τις άλλες χώρες και έμαθα πολλά από τις παρουσιάσεις τους. Ασχολούμαι με τα ρομπότ από μικρός και νιώθω περήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μου σε έναν Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής".
(Άγγελος Πετράκης)

"Από μικρή ηλικία ήθελα να ασχοληθώ με τα ρομπότ! Ήταν για μένα όνειρο ζωής! Η συμμετοχή μου στον Όμιλο Ρομποτικής τού Σχολείου μού έδωσε αυτή την ευκαιρία. Δούλεψα σκληρά για να καταφέρω με την ομάδα μου να φτάσουμε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Ήταν εμπειρία μοναδική! Γνωρίσαμε παιδιά και ρομπότ από άλλες χώρες, φωτογραφηθήκαμε μαζί με τα εντυπωσιακά ρομπότ που υπήρχαν εκεί, ντυθήκαμε με παραδοσιακές φορεσιές, σαν Άραβες, και κρατήσαμε στα χεριά μας αετούς, που είναι παράδοση για τους Άραβες να τους εκπαιδεύουν. Παίξαμε, γελάσαμε, κουραστήκαμε, αλλά πάνω από όλα διαγωνιστήκαμε τίμια. Ευχαριστώ τους γονείς μου που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχω στον Όμιλο Ρομποτικής".
(Κωνσταντίνος Στασινόπουλος)

"Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Η συμμετοχή μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής μάς έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με λαούς από όλο τον κόσμο, να μάθουμε πώς εργάζονται, πώς ντύνονται και ποιες συνήθειες έχουν. Με εντυπωσίασαν τα ρομπότ που είχαν κατασκευάσει για επίδειξη τα διάφορα Πανεπιστήμια των ασιατικών χωρών. Μου άρεσε πολύ η επίσκεψη στο παζάρι τής πόλης, όπου αγοράσαμε αναμνηστικά δώρα και μπήκαμε στο κλίμα τής Ανατολής. Θα ήθελα να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τη ρομποτική και στο Γυμνάσιο.
(Βασίλης Φαλίδας)