e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τἀξεων τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο COBWEB.
Το COBWEB (Citizen OBservatory WEB, Δίκτυο Παρατηρήσεων Πολιτών) αναπτύσσει ένα πλαίσιο παρατήρησης που διευκολύνει τη συλλογή κατάλληλης περιβαλλοντικής πληροφορίας, μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών, από τους πολίτες. Απώτερος στόχος είναι η χρήση τής περιβαλλοντικής πληροφορίας στην έρευνα, στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικής. Η υποδομή που σχεδιάζεται διερευνά τη δυνατότητα χρήσης τεχνικών crowdsourcing (πληθοπορισμού, δηλ. συμμετοχής, μέσω ανοικτής πρόσκλησης, μεγάλων ομάδων εθελοντών για συλλογή δεδομένων) και αξιοποίησης τής έννοιας «πολίτες αισθητήρες», μέσω της χρήσης φορητών συσκευών (smartphones – tablets) για συλλογή δεδομένων και γεωγραφικής πληροφορίας.
Το COBWEB εφαρμόζεται πιλοτικά στο παγκόσμιο δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (UNESCO). Η αρχική εφαρμογή είναι στην Ουαλία και στη συνέχεια στη Γερμανία και στην Ελλάδα (στους εθνικούς δρυμούς Ολύμπου και Σαμαριάς). Βασικός σκοπός τού προγράμματος είναι:
- η ανάδειξη τού δικτύου των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και των προστατευόμενων περιοχών γενικότερα
- η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών των εν λόγω περιοχών μέσω τής δυνατότητας συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων
- η ανάπτυξη τεχνολογιών για τη διαχείριση πληροφορίας και τη λήψη αποφάσεων
- η διερεύνηση τής δυνατότητας για καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης (monitoring) βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων και γενικότερα για καινοτόμο διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.
Στο πλαίσιο τού προγράμματος αυτού, οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία για τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα από τον επιστημονικό υπεύθυνο τού προγράμματος καθηγητή και πρόεδρο τού Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Π. Δημόπουλο. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από μέλη τής ερευνητικής ομάδας, που επισκέφθηκαν δύο φορές το Σχολείο, σχετικά με την εκτίμηση τής κατάστασης διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και με τον τρόπο συλλογής τής περιβαλλοντικής πληροφορίας.
Στη συνέχεια, το τετραήμερο από 13 έως 16 Μαρτίου 2015 οι μαθητές επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή τού εθνικού δρυμού Ολύμπου και συμμετείχαν στην άσκηση ελέγχου στο πεδίο λειτουργίας λογισμικού συλλογής πληθοπορικών δεδομένων (crowd sourcing) για σκοπούς παρακολούθησης και αξιολόγησης οικοτόπων σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα τού Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων τού Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελούμενη από τον επιστημονικό υπεύθυνο τού προγράμματος καθηγητή κ. Π. Δημόπουλο, την επίκουρο καθηγήτρια κ. Μ. Πανίτσα, τον επίκουρο καθηγητή κ. Α. Καλλιμάνη, τον διδάκτορα κ. Φ. Ξυστράκη, την υποψήφια διδάκτορα κ. Ε. Καραδήμου και τον εκπρόσωπο τού Φορέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος τής περιοχής κ. Σ. Βασιλειάδη. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Σ. Διαμαντοπούλου, Γ. Θεοδωρόπουλος και Ό. Σταυρουλοπούλου.