e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, προγραμματίζει αφιέρωμα στα «90 χρόνια μελωδίας και ιστορίας» τού καταξιωμένου καλλιτέχνη, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2016 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών.
Προάγγελος τής εκδήλωσης αυτής ήταν η παρακολούθηση από τους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Σχολείου ενός αφιερώματος στη ζωή και στο έργο τού μεγάλου συνθέτη, πολιτικού και συγγραφέα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015 στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές από τη ζωή ενός ανθρώπου που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες τής νεότερης Ελλάδας. Παρουσιάστηκαν τόσο η μουσική του πορεία όσο και στοιχεία για την πολυτάραχη ζωή του, που ήταν γεμάτη προοδευτικές ιδέες, επαναστατική και αντιστασιακή δράση, εξορία, βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γνώρισαν την έντονα πολιτικοποιημένη προσωπικότητα τού Θεοδωράκη, τους σημαντικούς σταθμούς τής ζωής του, την ουσιαστική αλλαγή που επέφερε στη μουσική φόρμα, καθώς πάντρεψε τη σύγχρονη λαϊκή μουσική με τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Χαρακτηριστικά είναι τα έργα του: Επιτάφιος, Άξιον Εστί και Επιφάνεια. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια, μετασυμφωνικά έργα.
Κατά τη διάρκεια τού αφιερώματος προβλήθηκε 20λεπτη παρουσίαση με στοιχεία τής ζωής του, τής πολιτικής του δράσης, τής καλλιτεχνικής του πορείας και τής σχέσης του με τον έτερο μεγάλο συνθέτη τής χώρας μας τον Μάνο Χατζιδάκι.
Μετά το τέλος τής παρουσίασης ακούστηκαν τραγούδια και συνθέσεις του όπως: απόσπασμα από το Άξιον Εστί, Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, Το γελαστό παιδί, Άσμα ασμάτων, Βρέχει στη φτωχογειτονιά, Αστέρι μου φεγγάρι μου, και βέβαια το απόσπασμα από την ταινία τού Μιχάλη Κακογιάννη Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek), για την οποία ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τη μουσική και απέκτησε διεθνή αναγνώριση.
Την επιμέλεια και την υλοποίηση τής δράσης είχαν η καθηγήτρια Μουσικής κ. Λάρα Λυμπεροπούλου και ο φιλόλογος κ. Στέφανος Σκαρπέλος.